
Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg Ostlänken ger stenåldern ett sammanhang
Ostlänken är ett linjeprojekt som, tack vare sina 16 mil, skapar unika möjligheter att binda samman och förstå några av de mest subtila fornlämningarna som finns – lämningar från äldre stenålder.
Under den äldre stenåldern, för 12 000–6 000 år sedan, var det skärgård på många platser där Ostlänken nu byggs. I det landskapet paddlade människor mellan boplatser, fiskeställen, jaktmarker, utsiktstoppar och vattenkällor. Ibland var deras strandhugg enstaka och tillfälliga, andra gånger återkom de regelbundet och under längre perioder.
Människorna under äldre stenåldern sökte sig till platser som kunde ge skydd mot väder och vind. Där drog de upp sina kanoter, tände värmande eldar och tillredde fisken de fångat – ibland i en kokgrop. Det fanns även tid att tillverka skärande redskap och pilspetsar av stenmaterial som kvarts. På nätterna sov man i små tältliknande bostäder.
När arkeologer söker efter äldre stenåldersplatser läser de dagens bergs- och skogslandskap som ett sjökort. Var kunde man finna lä, var fanns sandstränder att slå läger över natten. Spåren efter dessa människors närvaro är idag mycket svåra att upptäcka. Ibland hittas endast några få avslag i kvarts från redskapstillverkning, gömda under grästorven.
Under försommaren har arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård undersökt tre sådana mycket små äldre stenåldersplatser nära Holmsjön, nordost om Nyköping. Lämningarna är mellan 8 000 och 9 000 år gamla. De arkeologiska spåren är vaga och fyndmaterialet litet till antal. Ett enstaka flintfynd, rester av en flinteggad pilspets, ger ändå en glimt av kontakter ända till Kinnekulle i västra Sverige.
Var och en av dessa platser berättar kanske inte mycket om människors liv för 8 000 år sedan. Deras stora kunskapsvärde uppstår när de analyseras tillsammans med andra liknande platser – både i närområdet kring Nyköping och i Kolmården, fyra mil västerut. Genom att binda samman dessa fornlämningar öppnas möjligheter att i ett bredare perspektiv förstå människornas rörelsemönster och hur de valt att utnyttja landskapet. En möjlighet som byggandet av Ostlänken ger.