Logga in
Logga in

Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg Arkeologi i våtmarker

Våtmarksarkeologi är en stor utmaning, men fynd av välbevarade trä-, ben- och hornredskap ger oss djupare insikter i människors liv och aktiviteter genom historien.

Kulturmiljölagen skyddar både kända och okända fornlämningar. Medan det finns effektiva metoder för att hantera lämningar på torra land är det betydligt svårare att hitta och undersöka fornlämningar i våtmarker. I arbetet med Ostlänken är det viktigt att i ett tidigt skede kartlägga alla fornlämningar som berörs av järnvägen, även de i våtmarker. Sent upptäckta fornlämningar kan innebära byggstopp och ökade kostnader.

Våtmarker har alltid varit viktiga resurser för människor, och ofta finns där spår från flera olika tidsperioder bevarade. I dessa fuktiga miljöer bevaras material som trä, ben och horn exceptionellt bra, vilket gör att redskap som hittas kan se nygjorda ut trots att de är tusentals år gamla. För arkeologerna ligger utmaningarna dels att lokalisera lämningarna i våtmarkerna, dels hantera stora mängder vatten under själva grävarbete.

Vid Bäckeby, mellan Norrköping och Linköping, finns flera äldre stenåldersboplatser. Under denna tid låg en liten sjö intill dessa vilken gav de boende färskvatten. Sjön växte senare igen och övergick i torv. Tidigare arkeologiska utredningar med markradar har visat att det fanns en liten ö i sjöns mitt. Provborrningar har där identifierat ett kollager under torven som daterats till 6000-5700 f Kr, vilket innebär att det är samtida med boplatserna.

Nyligen genomfördes arkeologiska förundersökningar för att utvärdera tidigare indikationer. Med hjälp av en mindre grävmaskin, som rullades ut på stockmattor över våtmarken, öppnades schakt för att lokalisera lämningar.

Den traditionella bilden av arkeologers arbete handlar ofta om långsam, metodisk och tålmodig forskning. Arkeologi i en våtmark skiljer sig dock markant och kan snarare beskrivas som ett arbete i nuet – ”ögonblickets arkeologi”. Trots användningen av länspumpar fylls ytan snabbt med vatten så snart grävskopan gjort sitt schaktdrag. I denna korta tidsrymd är det avgörande att snabbt upptäcka eventuella fynd eller konstruktioner.

Vid Bäckeby hittades bearbetat trä från bronsålder och historisk tid. På ön i sjön fanns trä- och kolskikt samt brända barkstycken som kopplas till stenåldersboplatser. Längs med våtmarks kanter hittades stenverktyg och eldsprängd sten från samma boplatser. De förhistoriska aktiviteterna vid Bäckeby spänner över 8000 år, och lämningarna vittnar om olika bosättare som har satt sina spår i området.