Logga in
Logga in

Startskott för renoveringen av järnvägsbron i Vänersborg

Vi har påbörjat planeringen för att renovera järnvägsbron som fick stängas akut i mars i år då sprickor upptäcktes i konstruktionen. Prognosen är att bron ska kunna öppna för trafik i årsskiftet 2024/2025.

–I sommar blev det klart med en entreprenör och nu under hösten kommer vi att planera och bestämma tidsplan för renoveringen. Målet är att vi ska kunna öppna för trafik på järnvägsbron i slutet av nästa år, säger Håkan Gustafsson, projektledare på Trafikverket.

Tidigare var prognosen att bron skulle repareras till i maj men prover och mätningar visar att den har så omfattande skador och är sönderrostad på många ställen så att det behövs mer tid för en mer komplex renovering.

­–Vi vill få en robust och säker bro som håller för en lång tid framöver samt få igång trafiken så fort som möjligt, säger Håkan Gustafsson.

Bron kommer även fortsättningsvis att stå i öppet läge så att sjöfarten kan passera, medan järnvägstrafiken är stängd. Under reparationens senare fas kan även båttrafiken påverkas. Detaljer om resvägen finns hos ditt tågbolag eller kollektivtrafikföretag.

Fakta järnvägsbron i Vänersborg:

  • Bron är över 100 år gammal från 1916.
  • Renoveringen består bland annat av att byta broklaff, motvikt, motviktsvagga samt maskineri.