Logga in
Logga in

Anpassade yrkesprov

Du kan ansöka om förlängd provtid för alla typer av yrkesprov. Teoriprovet för yrkeskompetensbevis kan du även ansöka om att få göra muntligt.

Förlängd provtid

Om du har svårt att läsa, till exempel vid dyslexi, kan du ansöka om att få förlängd provtid. Du gör provet som vanligt vid en dator, men du får längre tid på dig att svara på frågorna. Ordinarie provtid utökas med 50 procent.

Muntligt teoriprov

Det muntliga provet för yrkeskompetensbevis görs i ett enskilt rum med en specialutbildad provförrättare som läser upp frågorna och svarsalternativen till dig. Även du ser texten och du väljer det svar du anser är rätt. Provet rättas automatiskt av datorn.

Det här provet kan passa dig som till exempel har stora läs- och skrivsvårigheter, ADHD, ADD eller autism. Du som har behov av teckenspråkstolk kan göra det muntliga provet med teckenspråkstolk.

Ansökan

I ansökan ska du visa att du behöver anpassat prov. Du kan göra på två sätt:

  • Bifoga ett intyg eller en utredning på din diagnos som visar att du behöver särskilt stöd
  • Få hjälp av en intygsgivare som styrker att du behöver anpassat prov

Den som intygar din ansökan ska ha rätt kompetens att kunna bedöma vilken anpassning du behöver vid provet. Det kan vara exempelvis:

  • speciallärare eller specialpedagog
  • personal på vissa trafikskolor
  • SFI-lärare
  • logoped

Ansök om anpassat teoriprov genom att logga in med BankID i e-tjänstportalen, eller använd blanketterna nedan. 

Ansök i e‑tjänstportalen

När du fått din ansökan beviljad kan du boka provet direkt i bokningstjänsten, via din trafikskola eller hos vår kundtjänst på 0771- 17 18 19.