Logga in
Logga in

Avdelningsdagar ERTMS – Förberedande

Välkommen till ERTMS-dagarna 2024 på Runö Möten & Events i Åkersberga, Stockholm den 5-6 mars.

Folkets hus - huvudbyggnad Reception, Restauranger & café, Bar, Spelrum,
Folkets hus 1-4
Hotellhus med mötesrum 1. Vävaren, 2. Bagaren, 3. Rallaren, 4. Timmermannen, 5. Stabbläggaren, 6. Sättaren, 7. Muraren & matstudio, 8. Smeden & smedjan, 9. Glasblåsaren
Folkbildaren- konferenshus Folkbildaren 1-13
Treklangen Treklangen 1 & 3, Administration

Hitta hit

Praktisk information

Bussar och transport

Bussar avgår från Cityterminalen samt Arlanda klockan 10.30 den 5 mars. Bussarna kommer att vara skyltade med ”Avdelningsdagar Runö”. Alla deltagare ordnar sin resa till och från Cityterminalen/Arlanda själv.

Efter avslutade dagar avgår bussar från Runö klockan 15.30. Bussresan tar cirka 45 minuter, tänk på att trafiken kan orsaka förseningar.

För dem som väljer att resa till Runö på egen hand är adressen Näsvägen 100, 184 44 Åkersberga. Det finns 200 gratis parkeringsplatser på Runö. För den som reser lokalt hänvisar vi till SL.

AO-nummer för tidsredovisning och bokföring av fakturor

AO 180878103

Program under dagarna

Vi startar med lunch klockan 11.45 på tisdagen. Konferensen börjar därefter klockan 12.45. På onsdagen avslutar vi klockan15.00 och då finns fika to-go att ta med på resan.

Programmet kommer bjuda på externa gäster, inspirationsföreläsare, teambuilding, gruppdiskussioner och tid för att mingla med kollegor.

Fotografering

Våra avdelningsdagar kommer att fotograferas och dokumenteras av Linn Axelsson. Om någon inte vill vara med på bild – meddela Jennifer Atterström, eller leta upp Linn när hon går runt med kameran.

Måltider

Specialkost/allergier är noterat och ni kommer att bli tillfrågade vid borden i samband med servering.

Lunch och frukost serveras i restaurangen. Middagen serveras i Runöhallen klockan 19.00. I middagen ingår tre rätter samt bordsvatten. Det kommer att finnas en bar i Runöhallen med öl, vin och alkoholfria alternativ.

Övrigt

Incheckning sker genom att rumsnycklar kommer att ligga framme efter konferensens slut dag 1. Övernattning i enkelrum är bokat för alla som anmält sig.

Det finns ett bagagerum samt garderobsutrymmen i anslutning till konferenslokalen.

Vi ses under två spännande dagar
Christoffer

Program, dag 1

 • 11.45 Lunch
 • 12.45 Välkomna, inledning
 • 13.15 Sanningens ögonblick
 • 14.00 Våra delar i helheten
 • 14.40 Minimässa inklusive fika
 • 15.50 Självledarskap – konsten att leda sig själv – Extern föreläsare
 • 17.00 Summering av dagen
 • 17.15 Slut
 • 19.00 Middag

Program, dag 2

 • 08.30 Incheckning
 • 09.00 Bane NOR
 • 09.50 Fika
 • 10.10 Banedanmark
 • 10.55 Paneldiskussion – framtiden och utmaningar
 • 12.00 Lunch
 • 13.00 När något händer
 • 13.40 Har vi gjort rätt sak?
 • 14.35 Summering av dagen
 • 15.00 Slut och fika

Livet på kontor

Se den här filmen och reflektera över det som Säkerhetsfunktionen pratar om på avdelningsdagarna. 
Livet på kontor, del 19 – Anmäl alltid när du ser något misstänkt (trafikverket.local)

Bordsplacering

Bordsplacering (PDF, 163 kB)

Presentatörer

Annika Ekström

Annika Ekström

Moderator

Annika tillhör Staben i rollen som Funktionsansvarig Miljö, vilket innebär sammanhållande för de miljöspecialister som stöttar i avdelningens projekt. Annika jobbar även själv som miljöspecialist del av sin tid, bland annat i Opto-projekt. Hon har jobbat på Trafikverket med ERTMS sedan 2021 och är stationerad i Malmö.

Burak Önsari

Burak Önsari

Moderator

Burak är ingenjör inom maskinteknik med inriktning industriell ekonomi och produktion. Arbetar som sektions-PING på System, utveckling sedan två år med bland annat ekonomihantering, riskhantering och introduktion av nyanställda. Placerad i Solna.

Elin Karlsson

Elin Karlsson

Gäst

Elin sitter på Investerings specialistorganisation vilken kommer vara en mottagare av många av ERTMS Förberedandes leveranser. Hon kommer att berätta om vad som är viktigt för Investering och hur hon ser på detta samarbete.

Christian Löf

Christian Löf

Gäst

Christian är Programchef uppgradering järnväg (PUJ). Han är också ansvarig för signalöversynen samt åtgärderna som identifierades i denna. Dessa tillsammans med utrullningsplanen (och Grindvakten) för ERTMS ligger hos nationell planering och hanteras inom PUJ. En annan viktig produkt är vision och målbild för Järnvägen 2050, detta är också inom PUJ:s ansvarsområde. PUJ har sin uppkomst genom ERTMS-programmet och Nationell Planering, och det finns idag och kommer imorgon att finnas en stark koppling mellan ERTMS och PUJ.

Pontus Holmgren

Pontus Holmgren

Gäst

Pontus är legitimerad psykolog som arbetat med ledar-, grupp-, och organisationsutveckling i Sverige och internationellt sedan mitten på 1990-talet. Pontus är en av grundarna till Gro organisationsutveckling (www.gro.nu) och jobbar som facilitator, moderator och talare. Pontus är också ledare för ett globalt community av hubbar och nätverk inom området. Just nu leder han ledningsgruppsutveckling för Stora Projekts ledningsgrupp och för ERTMS Förberedandes ledningsgrupp.

Torkil Sköld

Torkild Sköld

Gäst

Torkild föreläser om självledarskap och arbetsglädje och menar att oavsett om du arbetar som ledare för andra eller ej så är du alltid ansvarig ledare för ditt eget liv. Torkild är utbildad yrkesofficer och civilekonom. Han har jobbat med ledarskap i mer än 40 år både i Sverige och internationellt. Han har erfarenhet från vitt skilda branscher såsom resebranschen där han arbetade med ledande befattningar inom Ving och från IT-branschen. I många år har Torkild arbetat med olika ledarskapsutbildningar.

Mads Søndergaard

Gäst från Danmark

Biträdande direktör för ERTMS-implementering på den danska järnvägen i Banedanmark.

Peter Høier Boll

Gäst från Danmark

Danmarks signalprogram

Eivind Skorstad

Gäst från Norge

Projektdirektör för ERTMS-programmet i Norge.

Hege Magnussen

Gäst från Norge

Projektledare tekniska specifikationer på ERTMS-programmet på Jernbaneverket.

Christoffer Crafoord

Christoffer Crafoord

Avdelningens ledningsgrupp

Christoffer är avdelningschef. Christoffer började på Trafikverket och ERTMS 2021. Han har en gedigen bakgrund inom tåg och signal. Placerad i Solna.

Catarina Lotse

Catarina Lotse

Avdelningens ledningsgrupp

Catarina är bitr. avdelningschef och programledare/enhetschef produktledning. Har arbetat inom Trafikverket och med ERTMS sedan 2019. Har en bakgrund inom produktutveckling, IT, controlling och trading i oljebranschen. Placerad i Solna.

Anna Jernlund

Anna Jernlund

Avdelningens ledningsgrupp

Anna är programledare och Enhetschef Specialprojekt som är en samling projekt som verkar för att få ut fördelarna ur den digitala järnvägen genom ex. Online kryptonyckelhantering, uppbyggnad av Testcenter och driftuppföljning på pilotbanorna. Anna har arbetat inom Trafikverket och ERTMS sedan 2019. Placerad i Solna.

Andreas Wik

Andreas Wik

Avdelningens ledningsgrupp

Andreas är programledare/enhetschef system. Har arbetat på Trafikverket sedan 2018. Bakgrund inom signalbranschen sedan 1992 och ERTMS sedan 1998. Placerad i Solna.

Kjell Mannebäck

Kjell Mannebäck

Avdelningens ledningsgrupp

Kjell är programledare/enhetschef Infra tele sedan april 2023. Har lång erfarenhet inom telekommunikation som systemkonstruktör, projektledare och framförallt i olika chefsroller. Placerad i Göteborg.

Jenny Groothuis

Jenny Groothuis

Avdelningens ledningsgrupp

Jenny är enhetschef Staben och alltså sammanhållande för många av de funktioner som stöttar avdelningen, tex. Tid, Ekonomi, Risk och Kvalitet. Jenny började inom ERTMS 2020 och har en bakgrund inom projektledning av infrastruktur och byggprojekt samt fastighetsförvaltning. Placerad i Malmö.

Helene Jarefors

Helene Jarefors

Avdelningens ledningsgrupp

Heléne är funktionsledare Säkerhet och har arbetat inom Trafikverket sedan 2017. Har tidigare arbetat i flera år på säkerhetsmyndigheten Transportstyrelsen. Placerad i Borlänge.

Jan Eliasson

Avdelningens ledningsgrupp

Jan är funktionsansvarig Inköp och har varit anställd inom Trafikverket sedan 1979 (dåvarande SJ och senare Banverket). Jan är placerad i Luleå.

Karin Teschke

Karin Teschke

Avdelningens ledningsgrupp

Karin är HR-partner till ERTMS Förberedande. Har varit på Trafikverket i ca fem år och har tidigare lång erfarenhet inom området från flera internationella företag. Finns i Stockholm på PRhr och jobbar i huvudsak med att ge råd och stöd i HR frågor till några av VO PR-avdelningarnas ledningsgrupper och chefer.

Helena Tilander

Helena Tilander

Avdelningens ledningsgrupp

Helena är ledningsstöd och projektledare som bland annat jobbar med intern kommunikation och utbildningsfrågor kopplat till branschens arbete med ERTMS. Har en bakgrund inom Kommunikation på Banverket och Trafikverket sedan 2000, och på ERTMS sedan 2018. Placerad i Solna.

Minimässa

Karta över minimässan.

Utvärdering avdelningsdagar

Vad var ditt helhetsintryck av dagarna? 1-5 (1 är lägst och 5 är högst) (Valfri)

Syftet med avdelningsdagarna var att

 1. Ha roligt och lära känna kollegor
 2. Känna/känslosamt – en upplevelse
 3. Nytta/framåt – vad innebär sanningens ögonblick för avdelningen och mig
Hur väl tycker du syftet uppnåtts utifrån ditt perspektiv som deltagare? (Valfri)
Var det rätt nivå på föredragen som presenterades? (Valfri)
Var det rätt avvägning mellan föredrag, interaktivitet och tid för paus/mingel? (Valfri)
Är du nöjd med boende och mat under dagarna? (Valfri)
I år genomfördes avdelningsdagarna under två dagar med övernattning. Var det ett upplägg som passade dig? (Valfri)