Logga in
Logga in

Jobba med elkraft

Spänning på jobbet? Det får du om du arbetar med elkraft på Trafikverket. Här har du möjlighet att utveckla och förvalta vår kraftanläggning som kraftförsörjer järnvägen från Riksgränsen i norr till Ystad i söder.

Att kombinera ny teknik med gammal och effektivisera kraftförsörjningen av järnvägen är några av de utmaningar som vi dagligen arbetar med. Trafikverkets kraftsystem för banmatning introducerades redan 1915 och är ett eget nät som sitter ihop från Riksgränsen i norr till Ystad i söder. Det säkerställer leveransen av kraft till de mer än 1 000 mil elektrifierade järnvägsspår som finns i Sverige men ser också till att kraft finns till allt runt omkring som till exempel belysning på stationer, utrop, skyltar och bommar. För att lösa kraftförsörjningen finns bland annat omformarstationer, kontaktledningar, hjälpkraftsnät, lågspänningsanläggningar och UPS:er som samarbetar. Allt i ett helt eget system med en spänning om 132 kV och nedåt.

Enheten för elkraft är en nationell organisation bestående av ett 60-tal medarbetare som arbetar tvärfunktionellt med sin specialistkompetens inom kraftsystem, elkraftkomponenter, elmiljö och elsäkerhet. Majoriteten av oss arbetar med järnvägens kraftförsörjning men några med kraftförsörjning till it, väg och vägfärjor. Så gör slag i saken och sök ett omväxlande jobb där du får vara med och göra Sverige närmare.

Möt några av våra medarbetare

Testa dina kunskaper