Logga in
Logga in

Andreas – systemspecialist

På Trafikverket finns möjligheter att variera sina arbetsuppgifter, prova på flera yrkesroller och flytta till olika orter i Sverige – utan att byta arbetsgivare. Det har Andreas som är systemspecialist provat på.

Just möjligheten att kunna variera sina arbetsuppgifter och roller utan att byta arbetsgivare är en stor styrka.

Andreas Gren började på Trafikverket 2012 på en övervakningscentral för telekomnätverket i Gävle. Några år senare flyttade han till Malmö och ansvarade för regionens teknikhus, kablar, master och torn. För tre år sedan utökades hans ansvar till nationell nivå.

– Det är flexibelt att jobba på Trafikverket. Jag har fått möjligheten att bo på olika orter, och valde tidigare i år att flytta tillbaka till Karlskrona där jag är uppvuxen, säger Andreas.

Vad kännetecknar företagskulturen på Trafikverket?
– Vi är prestigelösa. Blir det problem hjälper alla till för att få det löst. Det är en fantastisk grej med att jobba på Trafikverket. Alla har mycket att göra men förstår när man ska fokusera på ett enskilt ärende.

Andreas anser också att olika personligheter tas om hand om på Trafikverket:
– Jag får utrymme att vara kreativ här. Jag är innovativ och ifrågasättande, och därför har jag lyckats ta mig vidare. Sedan är det många som är duktiga som förvaltare, som har en stabilitet och sitter på enorma mängder kunskap och erfarenhet – och utan dem klarar jag mig inte.

Ge exempel på ett intressant projekt som du har varit inblandad i!
– När jag tog över jobbet i Skåne fick jag uppgiften att se över en stor mast från 1960-talet. Masten behövde förnyas och vi startade ett team som pratade med grannarna. Det var mjuka frågor som kanske var det viktigaste i projektet. Vi lyssnade på de boendes behov och tidigare erfarenheter och skapade en bättre relation med omgivningen. Det var ett av de roligaste projekt jag haft. Vi hade bra diskussioner med grannarna och fick en ökad respekt när vi inte ignorerade de problem de upplevt tidigare.

Hur upplever du Trafikverket som arbetsgivare?
– Det är en trygg arbetsplats. Jag blev sjukskriven för några år sedan och kände att jag hade bra stöd och fick de resurser jag behövde för att komma tillbaka. Det känns också framtidssäkert. Det finns hur mycket jobb som helst, och digitaliseringen inom väg- och järnvägssystem gör att det bara ökar. Bilar ska kommunicera med bilar, vägar och kameror. Saker ska gå snabbare och man ska få plats med fler tåg. Just möjligheten att kunna variera sina arbetsuppgifter och roller utan att byta arbetsgivare är en stor styrka. Sedan finns det förmåner som jag upplever att många förvånas över, där ett exempel är en ganska generös semesterpolicy.

Namn: Andreas Gren
Titel: Systemspecialist