Logga in
Logga in

Björn – teknikområdesansvarig

Sedan Björn Jansson började på Trafikverket har han varit med om att ro flera stora it-projekt i hamn. Samtidigt har han genomgått en stor personlig utveckling.

Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på.

Björn började som supporttekniker på Trafikverket 2015. Idag är han teknikområdesansvarig och förvaltningsledare på verksamhetsstyrning inom it och tillhör ledningsgruppen för en avdelning med 350 medarbetare.

– Sedan starten som supporttekniker har jag jobbat som systemtekniker, projektledare, koordinator och haft roller inom ledarskap och verksamhetsstyrning. Att jag har fått förmånen att göra den här utvecklingsresan visar på de möjligheter som finns på Trafikverket, säger han.

Berätta lite om din utvecklingsresa!

– Efter ungefär två år på Trafikverket tog jag mig an ledarskapsrollen fullt ut och ett par år senare fick jag jobba med taktisk styrning för ett team som hanterade frågor kopplade till webbteknik. 2021 tog jag det stora klivet mot att jobba med strategisk styrning och fick då även ta hand om databasteknik och beställningsportal. Det handlar bland annat om att lägga långsiktiga planer på uppemot fyra år framåt för teamet och att prognostisera och följa upp budget. När GDPR blev högaktuellt såg lagstiftningen i USA och Europa olika ut. Då ledde jag ett projekt som letade nya lösningar för webbanalys. Vi hittade en lösning som vi köpte in och etablerade på Trafikverket och som vi använder än idag. Det var en utmaning som innehöll spännande omvärldsbevakning och knepiga juridiska frågor.

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Det händer många spännande saker på Trafikverket och i branschen då samhället och it-världen i stort utvecklas i en enorm hastighet. Den snabba utvecklings- och digitaliseringsresan är kul att vara med på. Sedan är det kollegorna. Bara här är vi nästan 40 medarbetare på teknikområdet och vi har förmånen att få göra otroligt viktiga leveranser tillsammans.

Vad vill du säga till dem som funderar på att söka sig till it på Trafikverket?

– Du som drivs av att påverka, lära dig nya saker och testa nya roller har världens möjligheter. Vi har en bred organisation med uppemot 1 700 medarbetare inom it och vi har alla roller du kan föreställa dig inom flera olika områden. Och det vi gör på Trafikverket skapar samhällsnytta för medborgare och näringsliv i Sverige. Det finns fantastiska utvecklingsmöjligheter vilket jag är ett levande bevis på.

Björn

Namn: Björn Jansson
Titel: Teknikområdesansvarig
Utbildning: Gymnasieutbildning samhällsvetenskap med ekonomisk inriktning. Internutbildningar på Trafikverket.