Logga in
Logga in

Erik – verksamhetsutvecklare

Erik Foogel Jakobsson är verksamhetsutvecklare inom digitalisering och påbörjade sin traineeutbildning hösten 2022. Det var just traineeprogrammets digitala inriktning som lockade honom.

När jag var studentmedarbetare fick jag upp ögonen för de intressanta ämnen och kunniga kollegor man får arbeta med. Vi på Trafikverket jobbar för att underlätta människors vardag där transporter är en viktig del. Det är konkret och känns kul.

Erik Foogel Jakobsson är en av dem som går Trafikverkets traineeprogram. Han delar sin tid mellan rollen som verksamhetsutvecklare inom digitalisering och som trainee.
– Temat för årets traineer är digitalisering och det är väldigt spännande. Målet med året är att få en så bred bild av organisationen som möjligt och att knyta många kontakter.

Vilka fördelar ser du med att vara trainee på Trafikverket?

– Som trainee får du möjlighet att skapa dig en bild av hela organisationen och se delar som du kanske inte annars hade sett, och du får utmaningar och mycket kunskap väldigt snabbt. Vi har exempelvis temadagar där vi får veta hur olika avdelningar internt och även externa företag jobbar med digitalisering. Det är kul att gå programmet tillsammans med övriga traineer, vi har alla digitaliseringsfokus med olika inriktningar.

Vad lockade dig till myndigheten och vad innebär din roll som verksamhetsutvecklare?

– När jag var studentmedarbetare fick jag upp ögonen för de intressanta ämnen och kunniga kollegor man får arbeta med. Vi på Trafikverket jobbar för att underlätta människors vardag där transporter är en viktig del. Det är konkret och känns kul.
– I mitt uppdrag som verksamhetsutvecklare ska jag stötta organisationen i den digitala transformationen och utveckla den digitala mognaden. Det kan exempelvis vara att utbilda organisationen inom digital projekthantering.

Vad är du extra nyfiken på?

– Det finns en enhet som jobbar med att optimera planeringen av järnvägstrafiken, som bestämmer vilka tåg som ska åka när och var. Att få se hur man jobbar med att kunna utnyttja järnvägen på bästa sätt låter spännande. Det finns också en enhet som tar ett strategiskt helhetsgrepp om digitalisering inom organisationen, och som tar fram den gemensamma riktningen för hur vi ska jobba. De är jag sugen på att besöka och göra praktik hos.

Namn: Erik Foogel Jakobsson.
Titel: Trainee och verksamhetsutvecklare.
Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi, Linköpings universitet, examen 2020.