Logga in
Logga in

Gizem – tågtrafikledare

Det känns givande att jobba med något som gör skillnad i människors vardag. Vi tågtrafikledare är det sista ledet i en lång rad funktioner som alla jobbar för att tågen ska rulla, säger Gizem.

Vi gör skillnad i människors vardag.

Vad ledde dig till att söka jobb som tågtrafikledare?

– Jag har tidigare jobbat som överstyrman på fartyg och ville byta bana. Eftersom jag kommer från en järnvägsfamilj blev det naturligt att följa i familjens fotspår. Trafikverkets breda uppdrag och yrkesrollen lockade. Jag fick en aspiranttjänst samtidigt som jag utbildades i yrket, vilket gjorde att jag fick en bra känsla för rollen. Utbildningen som är betald tar ungefär ett år.

Hur skulle du beskriva din roll som tågtrafikledare?

– Vi leder tågtrafiken genom att ge körsignal till tågen och lägger om växlar så tågen kör rätt. I stora drag handlar det om att följa en grundplan, hantera avvikelser och störningar när de dyker upp, hantera banarbeten samt att prioritera. Det är ett tekniskt system och rollen innebär mycket ansvar, vi tar beslut som handlar om att framföra tågen på ett säkert sätt. Eftersom tågen rullar dygnet runt jobbar vi skift, det är flexibelt, och när du går hem släpper du jobbet. Jag gillar det för det är omväxlande, tempot är snabbt och tiden går fort. Vi har kul på jobbet även om vi har mycket att göra, och vi hjälper varandra. Det finns även möjlighet att växa inom myndigheten vilket är positivt.

Vilka är ni som jobbar på trafikcentralen?

– På trafikcentralen i Malmö jobbar människor med olika bakgrund och åldrar vilket skapar en harmoni på arbetsplatsen. Jag kommer från sjöfarten och mina kollegor kommer exempelvis från restaurangbranschen och vården. Här jobbar människor från 20- till 60-årsåldern. Alla bidrar på bästa sätt. Tillsammans är vi bra på att lösa problem.

Namn: Gizem
Titel: Tågtrafikledare.
Utbildning (skola och examensår): Management inom sjöfartteknik och logistik, Sjöfartsuniversitetet i Turkiet, examen 2015.
Favorittågsträcka: ”Rååbanan som går mellan Eslöv och Helsingborg. Jag åker ofta och hälsar på svärföräldrarna i Helsingborg och njuter av den fina naturen på vägen dit.”