Logga in
Logga in

Mar – projektledare

Mar Rojo Bermudez intresse för broar och tunnlar förde henne till infrastrukturbranschen och Trafikverket. Nu projektleder hon tunneln i Förbifart Stockholm.

Trafikverket kommer ständigt med förebyggande insatser, förbättringar och uppföljningar på arbetsmiljön i våra projekt. Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet.

Redan i gymnasiet väcktes Mar Rojo Bermudez nyfikenhet för broar och tunnlar och viljan att bidra till infrastrukturen. Hon är uppvuxen i Spanien och har sedan dess jobbat i olika roller på entreprenadsidan, bland annat som projektchef i många år. Hon sökte till Trafikverket 2019 för att hon ville jobba på beställarsidan och med stora projekt, och sedan februari är hon projektledare för den södra delen av tunnelbygget på Förbifart Stockholm.

– Jag började som biträdande projektledare, det var mitt första jobb på ett svenskt företag. Språket var en utmaning och jag är glad över att jag fick förtroendet.

Berätta om ditt jobb

– I stora och komplexa anläggningsprojekt som Förbifart Stockholm har vardagen sina egna utmaningar och det gör jobbet kul och jätteintressant. För mig som projektledare handlar det mycket om planering, prioritering och att kunna stötta alla mina kollegor så att projektet går i mål. Jag jobbar bland annat med produktionsfrågor, projektering, ekonomi och tider. Vi arbetar proaktivt tillsammans med våra entreprenörer och projektören med fokus på smarta lösningar för att leverera en bra produkt, vi samordnar med andra projekt och olika intressenter. Vi strävar alltid efter ett positivt arbetsklimat och ett effektivt samarbete. Vi arbetar i team, med olika kunskaper och erfarenheter, lär av varandra och påverkar infrastrukturutvecklingen med det vi gör dagligen.

Mar deltar i ett mentorprogram för projektledare som pågår under ett år och organiseras löpande.

– Här kombinerar man nya ambitiösa medarbetare med erfarna och rutinerade mentorer i Trafikverket för att utveckla framtida ledare. Det gör också att jag bygger mitt nätverk under resans gång, säger Mar Rojo Bermudez.

Berätta om en utmaning du ställts inför

– Vi har till exempel haft en stor utmaning i den delen av projektet vi kallar för Mälarpassagen där vi drev tunnel 70 meter under Mälaren. Vi hade stora tekniska utmaningar som krävde ett fördjupat samarbete mellan alla involverade aktörer i projektet för att hitta en tekniskt korrekt och hållbar lösning.

Vad gör dig extra stolt över din arbetsgivare?

– Det fokus som Trafikverket har på miljön och på arbetsmiljön är jag väldigt stolt över. De är inte bara måna om sina medarbetare utan om alla i hela kedjan, från projektstöd till yrkesarbetare. Trafikverket kommer ständigt med förebyggande insatser, förbättringar och uppföljningar på arbetsmiljön i våra projekt. Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet.

Namn: Mar Rojo Bermudez
Titel: Projektledare
Utbildning: MSc Civil Engineering, Polytekniska universitetet i Madrid, examen 2001