Logga in
Logga in

Thorsten – tågtrafikledare

Som tågtrafikledare kan du verkligen göra skillnad för samhället med tanke på hur många människor som är ute och reser, menar Thorsten som ser till att resenärer kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Att jobba med tågtrafikledning är som en lagsport.

Hur ser samarbetet ut?

– På trafikcentralen övervakar och ansvarar varje tågtrafikledare för en viss sträcka under ett skift, det kan vara en kortare sträcka med många spår vid Stockholms central eller en sträcka på flera mil med endast ett eller två spår. Utmaningarna är olika beroende på sträcka. Att följa regelboken är A och O och till vår hjälp har vi rutiner och checklistor. Samtidigt diskuterar vi lösningar med våra kollegor för att lösa även de största störningarna. Att jobba med tågtrafikledning är som en lagsport. Vi har en god gemenskap och löser problem tillsammans.

– Det kan exempelvis vara något fel på fordonet eller anläggningen och då ringer lokföraren oss. Då får vi agera utifrån det. Jag tar fram en lösning som trafikinformatörerna förmedlar till resenärerna. Vid behov kontaktar vi våra drifttekniker som ser till att bantekniker åker ut och fixar felet. Ofta är det småfel som vi trafikledare kan lösa genom att byta spår, för att få till ett bra flöde så att resenärerna knappt märker av det.

– Jag löser problem och frågorna tillsammans med mina kollegor. Det är nästan som att lägga ett pussel eller spela ett tv-spel, men mer seriöst och uppstyrt så klart.

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

– Jag sitter i Stockholm och vi övervakar och trafikleder regional- och pendeltåg, snabbtågen till exempelvis Göteborg och Malmö och all godstrafik. När det blir avvikelser i trafiken som trasiga kontaktledningar, spår- eller signalfel leder vi om eller stänger av trafiken. Då följer vi checklistor, tolkar informationen vi får in och gör det bästa för resenärerna så att de kommer fram säkert, smidigt och tryggt.

Hur är det att jobba skift?

– Vi jobbar treskift vilket innebär förmiddags-, eftermiddags- men även nattpass. Arbetstiderna gör att jag slipper rusningstrafik, vilket är väldigt skönt. Speciellt när jag tränar efter jobbet och det då är helt tomt på gymmet.

Namn: Thorsten
Titel: Tågtrafikledare
Utbildning (skola och examensår): Flygtransport och logistik, Linköpings universitet, examen 2015. Tågtrafikledare, Trafikverket, examen 2018.
Tågsträcka du skulle vilja åka: ”Att åka tåg genom Alperna vore trevligt.”