
Blekinges lupiner slåttras för att bli biogas
Under sommaren genomförs den tredje och sista omgången i Trafikverkets pilotprojekt där ett nytt sätt att slåttra testas. Arbetetcutförs längs vägar med hög förekomst av den invasiva arten blomsterlupin.
Projektet startade sommaren 2023 och genomförs längs mindre, statliga vägar i västra Blekinge. Syftet är att begränsa utbredningen av den invasiva blomsterlupinen, och att minska klimatpåverkan från slåttern.
Genom att systematiskt ta bort lupinerna ökar dessutom förutsättningarna för att ängsväxter kan återetablera sig i området. Projektet beräknas resultera i minst 10 000 kubikmeter biogas, vilket är sju gånger mer än vad som går åt för själva åtgärden.
Genom att lupinerna tas bort minskar dessutom behovet av återkommande dikesrensningar.
Så går det till
Med hjälp av en slåttermaskin skördas växtligheten längs vägarna, sen samlas det upp och transporteras till en torrötningsanläggning i Skåne Där omvandlas biomassan till biogas, som därefter distribueras via gasledning till marknaden.
Ytterligare en vinst med projektet är att en restprodukt från biogasproduktionen är en biogödsel av hög kvalitet, som kan levereras ut till lantbruk i regionen.
Fordonet kommer köra i 3 km/timmen, vilket är halverad hastighet jämfört med Trafikverkets ordinarie skötsel.
Eftersom hastigheten på maskinen är lägre än vanligt kommer trafiken eventuellt påverkas i något större omfattning än tidigare. Trafikverket hoppas att trafikanter kan ha överseende med detta och visa hänsyn så att det inte uppstår farliga trafiksituationer.
Slåttern utförs av Svevia som Trafikverket kontrakterat för att underhålla vägarna i driftområde Blekinge.
Projektet kommer utvärderas med start i höst.
Lupiner – en invasiv art
Blomsterlupin är den invasiva art som förekommer mest längs med infrastrukturen i landet och pågående utveckling visar att den är under snabb spridning i flera av Trafikverkets regioner. Med sin nuvarande förekomst hotar den våra artrika miljöer och sidoområden generellt.
Lupiner påverkar Trafikverkets möjlighet att kostnadseffektivt utföra dikningsåtgärder, schaktningsarbeten och siktröjning. Åtgärder krävs även för att minimera risken för spridning till omgivande landskap.
Spridningen av blomsterlupin är mycket stor i hela Blekinge, med koncentration till vissa kluster av vägar. Spridningshastigheten är påtaglig och allt fler artrika miljöer är hotade. Genom att på detta sätt åstadkomma slåtter med uppsamling kommer artmångfald gynnas, samtidigt som vi bekämpar en invasiv art och skapar en positiv klimatnytta. På sikt förväntas det leda till en bättre kostnadskontroll för framtida skötsel i driftområdet.