Logga in
Logga in

Tipsa oss om du ser påkörda grodor längs vägen

På många platser går vägar genom groddjurens livsmiljöer. I Dalarna inventerar vi nu var det finns behov av tunnlar eller andra åtgärder för grod- och kräldjur. Överkörda grodor är tecken på att en säker passage behövs.

På många ställen har grodor svårt att överleva och ett hot är trafiken. Grodorna har blivit färre och försvunnit från många platser där de tidigare fanns. Både groda, padda och salamander lever extra farligt när de ger sig ut på sina vandringsvägar. På en del ställen har vi byggt groddtunnlar under vägar som visat sig vara populära vandringsstråk för grodorna. 

–  På så sätt kan de säkert ta sig till och från sommarplatsen där de lägger sina ägg, säger Linnéa Hedman Söderström, miljöspecialist på Trafikverket.

Vi söker platser i Dalarna där grodor blir överkörda

Just nu inventerar vi var grodor riskerar att bli överkörda i Dalarna. En vägsträcka där många grodor blir överkörda är förmodligen en plats där en åtgärd behöver sättas in.

–  Vi vill få tips om var påkörda grodor har upptäckts, uppmanar Linnéa Hedman Söderström. Det handlar inte om enstaka grodor utan flera som vandrat tillsammans, vilket de gör den här perioden när de flyttar till sommarvistelsen.

Grodor parar sig ungefär i april-maj beroende på var i Sverige de lever. Efter tre till fyra månader har grodynglen blivit färdiga grodor som tar sig upp på land. Då kan de korsa vägen igen. 

Tipsa oss

Har du sett en vägsträcka i Dalarna med många döda grodor eller paddor? Skicka ett tips till oss via mejladressen: miljounderhall@trafikverket.se.