Logga in
Logga in

Nu är hösten och mörkret här – se upp för vilt

Under hösten rör sig vilda djur mer under gryning och skymning. Detta ökar risken för viltolyckor. Här kan du läsa mer och ta del av våra viltolyckskartor.

Risken att möta vilt på vägarna finns året runt. Du kan möta dem var och när som helst. Men under hösten är risken större jämfört med under vår och sommar. Det är för att hösten är en period då djuren är mer rörliga samtidigt som trafiken är som störst, i gryning och skymning då många åker till och från jobbet. Vi vill därför uppmana dig som trafikant att vara extra uppmärksam när du är ute kör.

Vi har publicerat nya viltolyckskartor 2018–2022

Vi tar fram viltolyckskartor med hjälp av underlag från Nationella Viltolycksrådet och från Polismyndighetens ledningsstödssystem. Kartorna är ett verktyg som visualiserar data för viltolyckor med större däggdjur. Via länken hittar du kartorna för alla Sveriges län under femårsperioden 2018–2022.

Viltolyckskartor – Bransch (trafikverket.se)

Hur kan man minska risken för viltolycka?

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken.

  • Hastigheten påverkar upptäcktsrisken. Att hålla hastigheten ökar möjligheten att upptäcka vilt på vägen och att hinna reagera i tid.
  • Var vaksam. Håll ögonen på vägområdet och sök av vägkanterna med blicken. Var särskilt vaksam i skymning och gryning och när landskapet ändras, till exempel i övergångar mellan skog och öppen mark. Fokus på vägen och sidoområdet, inte på telefonen.
  • Respektera viltvarningsskyltar, de finns där av en anledning.

Om olyckan är framme – ring 112

Om du råkar ut för en viltolycka är du skyldig att anmäla olyckan till polisen. Du larmar polisen genom att ringa nödnumret 112. Tänk på att det är olagligt att inte anmäla. Du behöver också markera ut platsen där olyckan skett. Polisen kan då ta hjälp av eftersöksjägare som söker efter och vid behov avlivar viltet så att det slipper lida.

Läs mer

Se upp för vilt på vägarna – www.trafikverket.se

Viltolyckor, barriärer och säkra passager för djur – Bransch (trafikverket.se)

Välkommen till Nationella Viltolycksrådet (viltolycka.se)