
Årets första slåtter ger säkrare trafik på Gotland
Mellan den 1 juni och den 10 juli klipper vi ner växtligheten i vägkanterna längs delar av de statliga vägarna på ön. Årets första slåtterinsats förbättrar sikten och skapar en säkrare miljö för alla trafikanter.
Mellan 1 juni och 10 juli pågår säkerhetsslåttern längs de statliga vägarna på Gotland. För att förbättra sikten och öka trafiksäkerheten görs arbetet vid innerkurvor, före korsningar och framför fasta hinder som skyltar och vägräcken.
– Sommarens arbete är ett mindre slåtterarbete där vi tar bort växtlighet för att förbättra sikten för alla som rör sig längs vägarna och därmed minska risken för olyckor. Vi klipper och röjer endast där det är nödvändigt, säger Bob Kolmodin, senior projektledare på Trafikverket.
En anpassad slåtter gynnar den biologiska mångfalden
Slåttern är ett årligt återkommande trafiksäkerhetsarbete som utförs i två etapper på Gotland. I början av sommaren gör vi säkerhetsslåttern, som följs av en större slåtter under hösten. Tack vare detta kan de artrika vägkanterna som finns längs nästan hela Gotlands vägnät blomma ut och fröa av sig.
– Det är ett omfattande arbete, men också viktigt för att bevara ett öppet och vackert landskap. Med en anpassad slåtter kan Gotlands vägkanter vara hem för många blommande växter och pollinatörer som bidrar till en fortsatt biologisk mångfald, säger Bob Kolmodin.
Genom att göra merparten av slåttern till hösten på Gotland bidrar Trafikverket med artrika ytor motsvarande 1 500 hektar, nästan lika stor yta som halva Gotska Sandön, som inte slåttras under sommaren.
Bekämpning av invasiva arter – en del av slåttern
Samtidigt finns det arter som vi inte vill tar över dikeskanterna. Miljöspecialister har inventerat invasiva arter längs hela vägnätet och vi har särskilda skötselbeskrivningar för hur dessa ska bekämpas. Det är olika metoder för olika arter.
– Åker du förbi ett dike som verkar extra noga klippt kan det ha växt ryssgubbe där. Det är en av de invasiva växter som Länsstyrelsen gärna ser att vi klipper ner. Medan exempelvis parkslide låter vi stå om de inte begränsar sikten, eftersom de lätt sprider sig annars, berättar Bob Kolmodin.