Logga in
Logga in
Exempelskiss för väg 695, Strandvägen Fårösund Foto: Trafikverket

Nya vägmarkeringar för trafiksäkrare Strandvägen i Fårösund

Bob Kolmodin, senior projektledare på Trafikverket, berättar om förbättringarna som ska göras på Strandvägen i Fårösund för att öka trafiksäkerheten.

Varför gör ni om Strandvägen?

Den nuvarande vägen är smal, och trafiksäkerheten är inte tillräcklig. Förutom bilar finns både fotgängare och cyklister på vägen, och ibland står bilar parkerade nära vägkanten. Därför kommer vi att bredda vägrenarna för att alla trafikanter ska kunna använda vägen på ett säkrare sätt.

Vad för slags arbeten gör ni?

Förutom att bredda vägen så att även cyklister och fotgängare får plats, kommer vi att asfaltera den, måla nya vägmarkeringar och placera fartgupp längs vägen för att hålla nere hastigheten. Det innebär cirka 74 centimeter smalare körfält för bilister och en separat vägren i båda riktningar för gående och cyklister. Vi kommer även att göra själva vägrenen tydligare för att hindra fordon från att svänga eller backa ut på vägen för att minska olycksrisken, samt sänka hastigheten. Den aktuella sträckan det berör på Strandvägen är från väg 148 till strax efter Haltarvevägen. 

Hur ser tidplanen ut?

Vi börjar med arbetet i september 2025. Ett par veckor innan vi börjar asfaltera kommer vi att sätta upp skyltar vid vägen med information. Arbetet genomförs hösten 2025 med asfaltering, väglinjer och fartgupp. Nästa år, under september 2026 införs parkeringsförbud längs sträckan och vi sätter då för trafikfarliga utfarter för att förhindra olyckor med bilar som svänger ut på vägen.

Varför väntar Trafikverket med de sista åtgärderna till 2026?

Trafikverket har förstått att vårt arbete kan påverka boende som inte har löst sitt parkeringsbehov på annat sätt än längs Strandvägen. Det gäller även de som i dag har parkeringar vi bedömer trafikfarliga. För att ge berörda fastighetsägare rimlig tid att ordna med parkering skjuter vi på den sista delen av arbetet till 2026. Det handlar till exempel om enskilda fastighetsägare som behöver söka bygglov eller tillstånd från Trafikverket för ny utfart, alternativt möjlighet att hitta parkeringar någon annanstans.

Hur påverkas jag som närboende?

Under tiden vi asfalterar kan tillgången till din fastighet tillfälligt att bli begränsad, eftersom det inte går att köra eller gå över ny asfalt direkt efter att den lagts. Det kan handla om några timmar upp till en arbetsdag för vissa fastigheter. Vi uppmanar därför att du planerar för om du behöver tillgång till din bil i god tid innan arbetet startar.

Hur påverkas jag som närboende av möjligheten till in- och utfart?

Samtliga fastigheter kommer att ha kvar en in- och utfart. Befintliga in- och utfarter behöver inte heller söka tillstånd om de inte önskar förändra den.

Vad är en trafikfarlig sidoyta?

De fastighetsägare som har en trafikfarlig sidoyta har fått ett brev med information om de åtgärder som planeras på just den platsen. Det kan vara ett vägavsnitt med bredare väg där vägen används till parkering eller parkeringar på fastigheter där man riskerar att backa ut i vägen.

Varför byggs det ingen trottoar längs vägen?

Vi har övervägt att bygga en trottoar eller en särskild gång- och cykelväg, men vägen är för smal för det. Därför kommer vi istället att göra vägrenarna bredare så att fotgängare och cyklister kan färdas säkrare.

Kommer det att bli en bygdeväg?

Nej, en bygdeväg har mycket smalare körfält, där fordonen måste köra ut på vägrenen för att mötas. Det kommer inte att behövas här – vägen blir bred nog för att vanliga bilar ska kunna mötas.

Vad är det för beslut som ligger bakom dessa åtgärder?

Åtgärderna är ett resultat av Trafikverkets skyldighet som väghållare enligt lag att upprätthålla en trafiksäker anläggning. Det är en samlad bedömning av Trafikverkets specialister på underhåll, trafikmiljö, säkerhet och vägutformning. Även synpunkter från lokalbefolkningen har bidragit till beslut om åtgärder. Det är inte en åtgärd där Trafikverket behöver ett myndighetsbeslut utan det styrs av de skyldigheter och rätt att vidta åtgärder som regleras i väglagen.