Logga in
Logga in

Alla ska komma hem från jobbet - även de som arbetar på våra vägar

Det högsäsong för vägarbeten. De som arbetar för att förbättra din väg vill komma hem tryggt och säkert. Anpassa ditt körsätt för en trygg arbetsmiljö. Trafikverket uppmanar trafikanter att dämpa farten.

För att du ska kunna köra säkert sköter vi om och underhåller våra vägar, tunnlar och broar. Det gör vi för att öka tillgängligheten och göra dina resor smidigare och säkrare när vi är klara. Nu är det högsäsong för flera typer av vägarbeten eftersom vädret är gynnsamt och att arbetspendlingen under sommaren minskar.

Tagga ner – ditt körsätt räddar liv

För alla som jobbar ute på vägarna är det en utsatt och farlig arbetsplats. Det finns mycket du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen. Hjälp alla som har vägen som sin arbetsplats genom att hålla skyltad hastighet och ordentligt avstånd.

– Det inträffar tyvärr ett flertal trafikolyckor vid vägarbeten varje år där någon skadas. Därför krävs det extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig som förare när du passerar våra vägarbeten, säger Mikael Hårrskog, projektledare för ombyggnaden av väg 40 mellan Nässjö och Eksjö, ett av de större vägprojekten i södra Sverige.

Goda råd – förbi ett vägarbete

  • Dämpa farten – det kan förekomma arbetsfordon eller personal i nära anslutning till vägbanan.
  • Stressa inte – Du kommer fram även om resan tar lite längre tid.
  • Kör så du blir uppmärksam på eventuell skyltning. Exempelvis sänkt hastighet, trafikljusreglering eller omledningsskyltar.
  • Lyssna på trafikradion – där får du aktuell information om trafikläget.
  • Ta inga risker som äventyrar trafiksäkerheten för dig själv, andra bilister eller de som arbetar för att förbättra vägen för dig – då kommer alla fram tryggt och säkert.