Logga in
Logga in

Sänkt hastighet när påskens motormässa i Jönköping drar i gång

Under påskhelgen pågår Skandinaviens största bil- och MC-mässa i Jönköping. Det väntas över 90 000 besökare och trafiksituationen på vägarna till mässan kan bli besvärlig, framförallt under långfredagen och påskafton.

Motormässa i Jönköping lockar alltid många besökare. Förra året kom drygt 90 000 besökare. Detta brukar som regel ställa till stora problem med framkomligheten på vägarna runt Jönköping. Även till årets motormässa har länsstyrelsen på polisens begäran beslutat att sänka hastigheten på flera vägavsnitt. Det handlar om en tillfällig hastighetsbegränsning från 80 km/h till 70 km/h på E4. Sänkningen av hastigheten gäller från den 29 mars till och med den 1 april. Anledningen är att minska risken för olyckor.

Polisen har stora resurser igång under hela påskhelgen. Du som bilist måste stundtals räkna med både köer och tillbud, värst blir det på långfredag och påskafton.

– Trafiken är vårt primära fokus under påsken, och det stora antalet besökare och kringarrangemang gör att lokalpolisområdet har organiserat sig i en lokalt anpassad stab med förstärkning från vår polisregion för att möta de krav som kommer att ställas på oss under påskhelgen. Vi vill med hastighetskontroller, dirigering, fordonskontroller och andra medel jobba för att undvika allvarliga olyckor eller andra tillbud, säger Andreas Fyhr, polisinsatschef för polisens insats.

– För bilister som ska till själva mässan gäller det att ge akt på den skyltning som finns och för bilister som är på genomfart via E4 gäller det att vara förberedd på att framkomligheten längs infarterna till Jönköping stundtals kan vara starkt begränsad, framförallt under förmiddagen på långfredagen och påskafton. Utanför Ljungby på E4 pågår ett motorvägsbygge och på väg 40 mellan Nässjö och Eksjö pågår också ett vägbygge som kan förlänga restiden, säger Denny Josefsson, mediekommunikatör Trafikverket.

Trafikverkets och Polisens råd till dig som ska till mässområdet eller passera Jönköping under påskhelgen

  • Förvänta dig köer.
  • Ge akt på vägvisning till mässområdet.
  • Om det blir stopp i trafiken, kör in så långt till höger du kan så att utryckningsfordon kan ta sig fram.
  • Lyssna på lokalradion.
  • Om du måste gå ur bilen, gå absolut inte ut på körbanan.
  • Håll hastighet och avstånd.
  • Ta inga riskfyllda beslut.
  • Om stoppet blir långvarigt, ta det lugnt, lyssna på radio.
  • Ingen mobil bakom ratten, den sköter passagerarna åt dig.
  • För dig som bor i Jönköping med omnejd, låt bilen stå hemma, åk kollektivt.