Logga in
Logga in

Förrädiska svarthalkan är här

Svarthalkan är farlig eftersom den inte syns och som bilist gäller det att vara beredd på att halkan kan komma plötsligt och utan förvarning.

Nu är vi inne i en period då vi som bilister ofta överraskas av den förrädiska svarthalkan. När den första halkan kommer är det fortfarande en del bilister som fortfarande har sommardäcken på och då blir kan konsekvenserna bli förödande. Vänta inte utan byt till vinterdäck och var beredd. Oavsett däcktyp gäller det att vara vaksam och anpassa sitt körsätt.

Svarthalkan syns oftast inte och den kan slå till blixtsnabbt när fukt på vägbanan fryser till is. Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta ställen. När det klarnar upp efter regn eller dimma och när temperaturen är nära noll grader är väglaget extra förrädiskt. Då kan vägbanan frysa på även om det är plusgrader i luften.

Några tips till dig som bilist

  • Behöver du skrapa rutan, var beredd på att det även är halt på vägarna.
  • Glitter i vägkanten tyder också på halka.
  • Planera för att resan kan ta längre tid än vanligt.
  • Håll avstånd.
  • Anpassa hastigheten efter väglag, men kör aldrig fortare än gällande hastighetsbegränsning.

Trafikverket har koll på väderläget

Trafikverket halkbekämpar så snart behovet finns enligt våra krav på väglaget. Till vår hjälp har vi över 800 vägväderstationer i landet . På samtliga stationer finns också väglagskameror som tar bilder av väglaget var tionde minut dygnet runt. Detta tillsammans med prognoser vi får av upphandlade vädertjänster har vi goda möjligheter att förutsäga risken för vinterväglag och halka dygnet runt.