Logga in
Logga in

Nytt lavinvarningssystem installeras på Malmbanan

Sveriges första system för att upptäcka och förhindra laviner installeras nu längs Malmbanan. Syftet är att öka säkerheten för människor och tåg i området mellan Abisko och Björkliden.

Sensorerna som monteras mäter rörelserna i både marken och i snölagret och skickar, i realtid, en signal till Trafikverket.

- Detta kan ge en indikation på att ett skred eller en lavin är på väg att utlösas. Det ger oss en möjlighet att stoppa trafiken på den aktuella sträckan och förhindra att människor eller tåg skadas. Målet är att inget tåg ska behöva träffas av en lavin, och det här systemet ger oss en bra förutsättning för att nå det målet, säger Tommy Höjsten, projektledare vid Trafikverket.

Sensorerna monteras på en 15 meter hög stolpe på fyra olika platser längs sträckan. Arbetet kommer att utföras under våren och beräknas tas i drift under sommaren 2024.

- Det här är ett pilotprojekt som vi kan komma igång med. Slår det väl ut kan det mycket väl användas i större skala där det finns risk för skred och laviner, säger Tommy Höjsten, projektledare vid Trafikverket.

Senare under 2024 kommer digitala skyltar samt vägbommar att monteras på E10. De ska varna bilister för skred och laviner och stoppa trafiken.