Logga in
Logga in
Översvämmat spår i Falerum

Tjustbanan öppnar för trafik på tisdag

En dryg månad har Tjusbanan mellan Linköping och Västervik varit avstängd på grund av högt vattenflöde. På tisdag den 19 mars kan banan äntligen öppna igen.

En bekymmersam vinter med höga vattenflöden har inneburit stora problem runt om i Sverige, inte minst på Tjustbanan som varit stängd sedan den 3 februari. Problemen har varit som störst mellan Överum och Falerum. Prognosen har hela tiden flyttats fram efter de kontroller av vattennivåerna som gjorts. I dag görs en sista mätning av och går allt som planerat kommer banan öppna för tågtrafik på tisdag den 19 mars klockan 05.

– Äntligen, säger Jonas Bruce enhetschef, underhåll Järnväg, Sydöstra regionen. Med så mycket vatten som det varit över spåren går det inte att köra tåg. Nu har vattnet sjunkit undan och äntligen kan vi öppna för tågen igen. Vi har kontrollerat spårläget med maskin och det ser mycket bra ut. Vi har av säkerhetsskäl sänkt hastigheten på en två kilometer lång sträcka vilken kan ge lite förseningar under en kort period, slutar Jonas Bruce.