Logga in
Logga in

Blivande väg- och järnvägsingenjörer kastas in i verkligheten

Utanför Campus Helsingborg pratar projektledaren André med en stor skara blivande ingenjörer om maskiner. Precis innan har gruppen fått en genomgång av det projekt som Trafikverket uppför utanför deras egna skola.

Mitt i centrala Helsingborg ligger en av Lunds Universitets många campus, Campus Helsingborg. Där utbildas framtidens järnvägsbyggare och årligen utbildas flertalet ingenjörer med specialistkunskap inom väg och järnväg. Precis intill ingenjörernas klassrum på Campus pågår just nu ett av Trafikverkets många järnvägsprojekt. När Fyrspåret mellan Malmö och Lund öppnas upp under hösten behöver Helsingborg C möta upp den kapacitetsökning som blir och bygger därför en ny plattform för tågen. Då vi inte vill missa chansen att visa upp vår verksamhet och berätta för framtida kollegor om den bransch de valt sig till, bjöd vi in institutionen.

- Väldigt spännande att få se vad utbildningen kan leda till och vad jag skulle kunna jobba med, säger en av eleverna som studerar till järnvägsingenjör.

Dagen påbörjades i skolans salar där cirka 30 första-års studenter fick en bild av det verksamhetsområde de bestämt sig för. Presentationen innehöll allt från hur planeringsprocessen ser ut till hur vägen från studier till yrke kan se ut. Trots att eleverna precis påbörjat sin utbildning var frågorna vi fick ovanligt tekniska och många.

Efter presentationen traskade hela gruppen ut till arbetsplatsen som ligger intill. Där fick de ta en närmre titt på hur det går till i verkligheten och se med egna ögon hur deras framtida karriär kan se ut. Efter att besöket var färdigt ställde flera av studenterna frågor om sommarjobb på Trafikverket.

- Det har varit väldigt kul att komma tillbaka till min gamla utbildning och dela med mig av den erfarenhet jag fått från att jobba på Trafikverket. Ännu roligare var det att se det stora intresset som studenterna visade under besöket, säger André Bjerborn, projektledare

 

Läs mer om projektet studenterna besökte: