Logga in
Logga in

Se upp för potthålen

Trafikverket arbetar just nu med att laga potthål på flera vägar i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Ett arbete som tar tid och kräver rätt förutsättningar. Väderförhållandena ställer till det även vid lagningen.

På flera håll i landet är just nu antalet potthål större än vanligt.

– Att laga potthålen är prioriterat och vi försöker laga dem så fort vi får kännedom om dem. Men just nu är det många potthål och vi måste prioritera de som har störst påverkan på trafiken, säger Torbjörn Axelsson, enhetschef på Trafikverket.


Flera faktorer har lett till att det har uppstått många potthål den senaste tiden. En regnig höst med blött väglag som följts av en kall inledning på vintern har gjort att vattnet i vägen frusit. När vatten tränger ner i små håligheter och fryser expanderar det och håligheten blir större, det sker särskilt när temperaturen pendlar runt noll grader.

– Det har fryst och tinat om vartannat senaste veckorna. Då spränger den expanderande isen sönder håligheter i vägen och gör dem större och till slut bildas det potthål, säger Torbjörn Axelsson.

Lagar potthålen så snabbt som möjligt

De statliga vägarna inspekteras regelbundet av Trafikverkets entreprenörer för att få kännedom om vägarnas skick. Så fort Trafikverket får kännedom om ett potthål på en statlig väg ska skadorna märkas ut för att varna trafikanter.

– Vi förstår att potthållen kan upplevas som besvärliga och vi jobbar hårt för att åtgärda dem så snabbt vi kan. Tyvärr spelar vädret en stor roll här, är det för kallt eller blött fäster inte asfalten ordentligt. Då får vi använda kallasfalt i väntan på att vädret tillåter en bättre lagning, säger Torbjörn Axelsson.