Logga in
Logga in

Vad hinner du på 50 timmar?

Under helgen vecka 11 genomförs årets första 50-timmars-avstängning där Trafikverket ägnar 50 timmar åt intensivt järnvägsarbete. Avstängningen är ett återkommande inslag i underhållet av järnvägen i Södra regionen.

- Att underhålla järnvägen är ett konstant arbete som inte tar någon paus. Att regelbundet under året stänga av järnvägen under 50 timmar skapar nytta på flera sätt. Både för oss som ska utföra arbetet och för de som drabbas. För resenärerna blir avstängningen inte allt för omfattande, samtidigt som vi kan samordna flera olika typer av arbeten för att vara strategiska och effektiva i Trafikverkets järnvägsunderhåll, berättar projektledare Daniela Wallin på Trafikverket.

Under vecka 11 med start lördag natt, 16 mars, stoppas tågtrafiken på delar av Södra regionens järnvägsnät när vi genomför årets första 50-timmars-avstängning. Trafiken stoppas på Södra stambanan mellan Hässleholm och Lund, sträckan Älmhult-Diö, Malmö C, Hässleholm C, samt i Citytunneln i Malmö. På dessa platser genomförs underhållsarbete i olika former, så som spårriktning, signalarbete, växelarbete och besiktning av kontaktledningar. Nästa avstängning är planerad till vecka 17 och återkommer även under hösten 2024.

- 50-timmars-avstängningen är ett bra sätt att samordna mycket underhåll på järnvägen, både för verksamheten och de vi stökar till det för. Nästa avstängning är planerad under april, då kör vi 50 nya intensiva arbetstimmar, berättar Daniela Wallin.

Vi underhåller även vår beredskap

Avstängningen av Citytunneln i Malmö utnyttjas på fler sätt än med underhållsarbeten på järnvägen. I tunneln kommer nämligen en omfattande blåljusövning att hållas tillsammans flera olika aktörer under ledning av Trafikverket. Övningen görs för att förbereda Polisen, Räddningstjänsten, SOS och Trafikverket på att lösa kriser som kan uppstå i Citytunneln. Även detta sker under de intensiva 50 timmarna.

50 timmar för en bättre järnväg

Hör projektledare Daniela Wallin och Ola Malmberg på Trafikverket berätta mer om vad vi hinner på 50 timmar.

Detta hinner vi på 50 timmar, vad hinner du?

Det må låta mastigt att klämma in såhär mycket arbeten på 50 timmar, men med bra planering och duktiga människor klarar man det mesta. Funderar du själv på vad du skulle hinna med på 50 timmar? Vi tänkte hjälpa dig som läser på traven med vad du kan spendera helgen vecka 11 med när vi arbetar för fullt på järnvägen. Exempelvis skulle du kunna:

  • Springa 11,76 Marathon
  • Baka 100 kladdkakor
  • Jobba 6,25 arbetsdagar
  • Duscha 366 gånger
  • Koka 1000 kastruller snabbmakaroner
  • Titta på 5 säsonger av Love is blind.

Ersättningstrafik

På Skånetrafikens hemsida kan du läsa om tåg- och ersättningstrafik under 50-timmars-avstängningen.