Logga in
Logga in

Vad hinner du på 50 timmar?

Under helgen vecka 17 genomförs nästa 50-timmarsavstängning där Trafikverket ägnar 50 timmar åt intensivt arbete på järnvägen. Avstängningen är ett återkommande inslag i underhållet av järnvägen i Södra regionen.

- Att underhålla järnvägen är ett kontinuerligt arbete och det är viktigt att det genomförs. Att använda regelbundna avstängningar som arbetsmetod skapar nytta på flera olika sätt. Både för oss som ska utföra arbetet och de som använder järnvägen, berättar projektledare Kim Aronsson på Trafikverket. 

Under vecka 17 med start lördag natt, 27 april, stoppas tågtrafiken på delar av det skånska järnvägsnätet när vi genomför 50-timmarsavstängningen. Trafiken stoppas på Södra stambanan mellan Hässleholm och Lund. Däremellan genomförs underhållsarbete i olika former, så som spårriktning, signalarbete, växelarbete och besiktning av kontaktledningar. Samtidigt passar vi på att gräva ner kablar längs med järnvägen för det nya digitala signalsystemet ERTMS som utgår från europeisk standard. Ett signalsystem som tar oss närmre Europa, men också underlättar underhåll och trafikledning. Nästa avstängning är planerad till i början av hösten 2024.

  • 50-timmarsavstängningen är ett bra sätt att samordna mycket underhåll på järnvägen, både för verksamheten och de vi stökar till det för. Nästa avstängning är planerad till hösten, då kör vi 50 nya intensiva arbetstimmar, berättar Kim Aronsson.

Det här ska vi göra på 50 timmar

Hör Daniela Wallin och Ola Malmberg från Trafikverket berätta mer om vad vi hinner på 50 timmar.

Detta hinner vi på 50 timmar, vad hinner du?

Det må låta mastigt att klämma in såhär mycket arbeten på 50 timmar, men med bra planering och duktiga människor klarar man det mesta. Funderar du själv på vad du skulle hinna med på 50 timmar? Vi tänkte hjälpa dig som läser på traven med vad du kan spendera helgen vecka 17 med när vi arbetar för fullt på järnvägen. Exempelvis skulle du kunna:

  • Springa 11,76 Marathon
  • Baka 100 kladdkakor
  • Jobba 6,25 arbetsdagar
  • Duscha 366 gånger
  • Koka 1000 kastruller snabbmakaroner
  • Titta på 5 säsonger av Love is blind.

Ersättningstrafik

På Skånetrafikens hemsida kan du läsa om tåg- och ersättningstrafik under 50-timmars-avstängningen.