Logga in
Logga in

I sommar bygger vi hindret som bara påverkar fartsyndaren

I sommar ska vi bygga ett nytt farthinder på Bergsgatan i Sundsvall. Farthindret påverkar bara den som kör för fort, medan den som kör lagligt inte märker av det.

Vi kommer att bygga farthindret i korsningen mellan Bergsgatan och Fredsgatan. Hindret består av en sorts fallucka i körbanan. Luckan öppnas i framkant om fordonet kör mer än de tillåtna 40 kilometrarna i timmen. Till skillnad från traditionella farthinder påverkar alltså det här hindret bara de som kör för fort.

– Falluckan är några centimeter djup. Om du kör för fort dunsar det till – det känns ungefär som att köra på en kant, säger Linnéa Westerlund, projektingenjör på Trafikverket.

Hindret kommer att finnas i alla fyra körfält på Bergsgatan. Fartsyndaren kommer därför inte att kunna byta fil för att slippa dunsen. Däremot påverkas bara det fordon som kör för fort i de fall då två bilar i samma körriktning passerar.

– Den som gör rätt och håller sig till hastighetsbegränsningen premieras, konstaterar Linnéa Westerlund.

Vi kommer att montera hindren någon gång under sommarmånaderna, men vi har i nuläget ingen detaljerad tidplan. I vilken omfattning trafiken kommer att påverkas är också oklart just nu.

– Målet är så klart att störa trafiken så lite som möjligt. Därför ska vi försöka att göra så stor del av arbetena som möjligt nattetid. Men det kan delvis ske andra tider också, säger Kristofer Engstrand, projektledare på Underhåll – den enhet på Trafikverket som ska montera hindren.

Den här typen av farthinder som bara påverkar den som kör för fort har tidigare monterats på andra platser i landet. Det närmaste farthindret av det här slaget finns i Hammarstrand. Ändå är monteringen i Sundsvall lite av en testpilot.

– Den här typen av hinder har aldrig testats där det är riktig vinter och där vi samtidigt använder vägsalt, säger Linnéa Westerlund.

Kontakt

Linnea Westerlund

Telefon: +46 10-123 27 55