Logga in
Logga in

Övergången till nytt tågplaneringssystem har startat bra

Vid midnatt den 11 december övergick Trafikverket till det system som varit i fokus i tågbranschen senaste tiden. Efter snart ett dygn konstaterar Trafikverket att allt hittills har gått enligt plan.

Uppdaterad den 11 december kl. 18.30.

Det spekulerades inför systembytet till MPK, marknadsanpassad planering av kapacitet, om stora störningar under söndagen eftersom det är ett så pass komplext system. Men hittills har det gått bra. Flera på Trafikverket har arbetat det första dygnet för att övergången ska fungera utan problem.

Trafiken under söndagen har haft god punktlighet och fungerat överlag väl. På måndagsmorgonen kommer flera svar på hur systemet fungerar när det blir vardag och rusningstrafik. Även ett annalkande snöområde kommer att kunna sätta systemet på prov om det till exempel innebär omledningar.

Det nya systemet för tågplaneringen innebär mycket komplex teknik som kräver stora förändringar i hela järnvägsbranschen. Trafikverket har störningsplaner för eventuella trafikstörningar för att kunna ställa in vissa avgångar och underlätta för trafiken att komma igång igen.

Det har hittills gått som Trafikverket förväntat sig, men vi uppmanar fortfarande resenärer att följa trafikinformationen.