Logga in
Logga in

Trafikverket delar ut ingenjörspris till innovativa studenter

Stora Ingenjörspriset Student delades ut av Trafikverket under Ingenjörsdagens prisutdelning i veckan. Vinnare blev ElvfTech, för deras projekt att använda spillvärme från industrin för att skapa elektricitet.

Under Ingenjörsdagen, ett event som under året turnerat i fyra svenska städer, har studenter fått pitchat sina innovativa idéer och lösningar på samhällsutmaningar.

– Vi har fått ta del av många spännande idéer och projekt som på olika sätt kan bidra positivt till FNs globala hållbarhetsmål. Projekten har varierat inom en mängd olika områden, vilket har gjort juryarbetet extra spännande och utmanande, meddelar Olof Johansson, programchef inom digitalisering av transportsystemet på Trafikverket och med i juryn.

Vikten av studenter

Studentpriset, som Trafikverket delar ut, är nytt för året.

– För oss är det viktigt att konstant utveckla oss i vårt uppdrag och bli mer innovativa. Vi försöker löpande förstå hur ny teknik påverkar användandet av transportsystemet och hur detta kan bidra till det framtida hållbara transportsystemet. I det arbetet tror vi att många unga ingenjörer kan ge oss nya insikter och tankar. Därför är det extra roligt att få lyfta just studenterna. De är viktiga för oss i både det korta och långa perspektivet som våra framtida medarbetare eller branschkollegor. Vi tar också löpande in studenter i organisationen genom exempelvis vårt traineeprogram eller via examensarbeten och sommarjobb, säger Olof Johansson.

Tre finalister presenterades på scen innan vinnaren avslöjades.

– Hela teamet och jag är otroligt glada och hedrade över att ta emot det här priset, det är ett bevis på att vi är på rätt väg och vi kommer att jobba vidare på vårt koncept, säger Saiman Ding, doktorand på KTH, som tog emot priset för ElvfTech.

Juryns motivering

Genom deras innovativa lösning kan energiförlusterna från elproduktion minskas kraftigt, vilket också minskar koldioxidutsläppen. De har därmed potential att bidra positivt till vår tids största utmaning, klimatfrågan. De adresserar en högaktuell samhällsfråga i att minska energiåtgången för industrier, vilket kan bidra till ett mer energieffektivt samhälle. Tekniken har ett brett användningsområde och kan användas av en mängd olika aktörer, vilket gör att möjligheterna för en uppskalning är väldigt stora. Sammantaget hoppas vi att denna utmärkelse kan hjälpa bolaget att ta steg för att få ut sitt koncept snabbare och på så vis bidra till framtidens hållbara samhälle. Stora Ingenjörspriset i kategori student går till ElvfTech.

Förutom Trafikverkets Olof Johansson satt följande personer i juryn: Rikard Herlitz, director of engineering på Google, Caroline Hjelm, head of marketing på Voi technology, Patrik Kägu, innovationsrådgivare på Almi och Bodil Sidén, partner, blq invest.​

Stora ingenjörspriset - fakta

Stora Ingenjörspriset instiftades 2021 av Linti Group. Priset delades i år ut i sex kategorier, Ledarskap, Innovation, Inkludering, Hållbarhet, Årets Förebild och Studentpriset.

Syftet med priset är att hylla, pusha och lyfta ingenjörer eller ett team som gjort något enastående.

Bildtext: Saiman Ding från ElvfTech mottog priset av Olof Johansson, Trafikverkets programchef för digitalisering av transportsystemet.