Logga in
Logga in

Ingunn försenar trafikstart på Malmbanan

Den senaste tidens oväder i Lapplandsfjällen har gjort att återställningsarbetet efter urspårningen i Vassijaure försvårats. Den nya prognosen är satt till 8 februari klockan 15.00.

– Med vindar uppemot orkanstyrka och avstängda vägar har det stundtals varit omöjligt att jobba i området. Vi kommer alltid att sätta säkerheten för de som jobbar med återställningen i första hand. Med anledning av detta tvingas vi nu skjuta prognosen för trafikstart till den 8 februari, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Det hårda, och växlande, vädret i området kring Vassijaure har under hela återställningsarbetet varit en försvårande faktor. Det var den 17 december som ett fullastat malmtåg spårade ur och närmare 15 kilometer av Malmbanan skadades.

– När vi väl har kunnat jobba så alla inblandade gjort sitt yttersta för att bli klar så fort som möjligt. Även då vädret tillåtit att vi arbetar så har det varit tuffa förhållanden. Nu återstår en del mindre jobb samt tester av järnvägsanläggningen och jag känner mig hoppfull om att tågen ska kunna börja rulla på onsdag, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Snöröjning längs Malmbanan, efter det senaste stormovädret.