Logga in
Logga in

Med kärlek från Trafikverket

En långtradare kan vara ett fordonståg på 34,5 meter men det kan också vara en extra lååång och härlig kyss.

Vår kyss är 34,5 sekunder. Idag den 14 februari, på Alla hjärtans dag vill Trafikverket fira med en extra lång långtradarkyss.

Arbetet med långa lastbilar fortsätter

Den 29 februari ska regeringsuppdraget med 34,5 meter långa lastbilar slutredovisas till regeringen.

–Trafikverket ser över fler anslutningsvägar och hur vi på bästa sätt kan utöka det statliga vägnätet för långa lastbilar så att det krävs färre lastbilar för att transportera samma mängd gods, säger Calle Holmström, strategisk planerare på Trafikverket.  

Vi håller även på att utveckla en-kontaktväg-in på vår webb som ska underlätta för bland annat näringslivet som idag måste kontakta flera olika väghållare. Genom att möjliggöra för en-väg-in, oavsett om det handlar om statlig eller kommunal väg, tror vi att det blir enklare för fler verksamheter att få tillgång till mer effektiva transportlösningar.  

Så håll utkik efter skylten och var rädda om varandra i trafiken

Nästan tio meter längre lastbilar innebär att utsläppen från den tunga lastbilstrafiken kan minska med 4 till 6 procent. Det blir mer gods per transport vilket i sin tur betyder färre lastbilar på vägarna. Det vinner vi alla på, i längden. I gengäld får du planera din omkörning mer noggrant. Så håll utkik efter skylten och var rädda om varandra i trafiken

Hur ser man om lastbilen framför är så lång? Och hur gör man om den är det? Först och främst: Ta det lugnt. Alla lastbilar som är längre än 25,25 meter har en skylt längst bak och fram. Om du bara planerar i tid och håller ordentligt avstånd så går det bra att köra om dem. Som helt vanliga lastbilar.

Idag den 14 februari, på Alla hjärtans dag vill Trafikverket fira med en extra lång långtradarkyss.