Logga in
Logga in

Ny urspårning på Malmbanan – uppdaterad 29 februari

Under lördagskvällen spårade ett olastat (tomt) malmtåg ur på Malmbanan. Trafikverket avsynar just nu en cirka sex kilometer lång sträcka, norr om det tidigare urspårningsområdet i Vassijaure.

Urspårning i Vassijaure, Malmbanan

Uppdaterad: 29 februari, klockan 13.00

Under onsdagen lokaliserade vi var urspårningen börjat. Det visade att urspårningsområdet inte är fem kilometer som först befarats, utan två kilometer, vilket kommer göra att återställningsarbetet går snabbare.

Under torsdagen kommer Bane NOR (det statliga företag som ansvarar för järnvägsinfrastruktur i Norge) att hjälpa till med snöröjning på sträckan Björnfjell – Vassijaure inför planerad vagnsbortforsling.

Vi räknar med att  hela urspårningsplatsen är snöröjd under torsdagen, vilket i sin tur innebär att haverikommissionen troligen kommer att lämna röjningsmedgivande och återställningsarbetet kan påbörjas.

__________________________________________________

Uppdaterad: 28 februari, klockan 16.00

Haverikommissionen är på plats och arbetar med Trafikverket. En kran som ska lyfta upp vagnarna är på platsen, och ett diesellok är på väg för att köra hela vagnar och lok till Kiruna.

Vi har börjat röja undan snö och tina upp anläggningen för att göra tester för att se var det kan finnas skador. Vi har inte lyckats lokalisera var urspårningen började, eftersom avsyning fortfarande pågår. I stort sett allt material som behövs till återställningsarbetet har säkrats upp.

Eftersom vi fortfarande undersöker spåret och anläggningen, kan vi inte sätta någon prognos än för trafikstart.

Från och med den 29:e februari kommer det att vara möjligt för persontåg att köra till Björkliden och vända där, istället för att stanna i Abisko.

__________________________________________________

Uppdaterad: 27 februari, klockan 13.30

Filmen är inspelad den 26 februari, då Trafikverket är ute och avsynar en sträcka på cirka sex kilometer. Urspårningen har lett till skador i järnvägsanläggningen mellan Katterjåkk och Vassijaure. Vi har konstaterat skador på räls, slipers och kontaktledning.

__________________________________________________

Uppdaterad: 26 februari, klockan 11.00

Trafikverket har fått ett partiellt röjningstillstånd, det vill säga vi får börja skotta undan snö men inte flytta på vagnar och annat material. Representanter för Haverikommissionen anländer till Kiruna under måndagsförmiddagen.

__________________________________________________

 25 februari, klockan 12.00

– Det vi vet i nuläget är ett vi har skador i järnvägsanläggningen på en sträcka mellan Katterjokk och Vassijaure. Alltså inte på den del som vi återställt under de senaste två månaderna. Vi har konstaterat skador på räls, slipers och kontaktledning, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Under det kommande dygnet kommer Trafikverket jobba intensivt för att bedöma omfattningen av skadorna.

– Det är i nuläget omöjligt att ge någon prognos för när trafiken kan återupptas på den aktuella sträckan. Vi måste göra en noggrann analys och bedömning av omfattningen. Det känns givetvis jättetrist att detta sker så nära inpå den senaste urspårningen, både tidsmässigt och rent geografiskt, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Om den senaste urspårningen kommer att hanteras av Statens Haverikommission är i nuläget inte fastställt. Trafikverket kommer under måndagseftermiddagen att kunna ge en uppdaterad bild av omfattningen.