Logga in
Logga in

Tågkartan ger dig en mer användbar trafikinformation

Trafikverket tar nu ytterligare ett steg för en mer användbar trafikinformation. Med tjänsten Tågkartan som en integrerad del av trafikinformationen på trafikverket.se blir det enklare att se om persontågen är i tid.

Med Trafikverkets tjänst Tågkartan kan du se var alla persontåg på den svenska järnvägen befinner sig och om de är i tid. Tågkartan som funnits i en pilotversion sedan 2022 har nu vidareutvecklats med både ny design och ny funktionalitet.

– Den tidigare versionen av Tågkartan fick ett varmt mottagande av användarna, och genom att göra den mer lättåtkomlig på trafikverket.se hoppas vi att fler ska få upp ögonen för den, säger Tomas Gustafsson, enhetschef Trafikverket.

Trafikverket genomför resenärsundersökningar regelbundet, och ett önskemål som fångats upp är att resenärer i olika situationer vill kunna se var ett visst tåg befinner sig – både inför och under resan.

– Det kan finnas många olika skäl till varför en resenär vill se det egna tågets position och om det är i tid, till exempel om du ska fortsätta resan med ett annat tåg. Den nya och tydligare designen är dessutom anpassad för att fungera bättre på mobila enheter för den som är på språng, säger Tomas.

När pilotversionen lanserades 2022 svarade tre av fyra användare att de hade stor eller mycket stor nytta av tjänsten. Den nya versionen av Tågkartan har anpassats för att tillgodose flera av de viktigaste förslagen från användarna. Utöver den uppdaterade designen innebär det bland annat även att nya funktioner lagts till.

– En stor skillnad är att kartan nu innehåller mer tidtabellsinformation än tidigare och att det går att se ankomster och avgångar per station. Det gör att den nu också är mer användbar för den som är på väg att möta upp vänner eller familj på en station, avslutar Tomas.

Länkar