Logga in
Logga in

Vädret ställde till det rejält i Skåne med evakueringar som följd - fortfarande ansträngt läge i trafiken

Stoppet på E22 mellan Sätaröd och Hörby i Skåne skapar fortfarande problem för plogbilarna som inte kommer fram på grund av ett hundratal bilar som sitter fast i snön. E22 är helt avstängd både söder- och norrifrån.

Bärgningen av stillastående bilar på E22 har påbörjats

6-7 tungbärgare är på väg mot E22 för att forsla bort de stillastående bilar och lastbilar som fortfarande sitter fast i snömassorna på E22 väster om Kristianstad. Ett arbete som kommer att pågå under natten.

Det är ett intensivt arbete som behöver göras för att trafiken ska kunna släppas på igen. Drygt 100 lastbilar och ett 15-tal personbilar finns fortfarande kvar i snödrivorna på E22 vid Linderöd. Många bilister finns fortfarande i sina fordon men har själva valt att stanna kvar.

När vägen är fri från fordon kommer Trafikverkets entreprenörer starta sitt arbete med att snöröja och göra vägen farbar. Mitträckena har skurits av på ett flertal ställen för att kunna få över fastnade bilar till den norrgående körriktningen. En preliminär prognos är satt till klockan 13.00 fredag 5 januari en tid som kan justeras.

Snöovädret har ställt till med stor oreda

Sedan stoppet vid lunchtid i onsdags har den övriga trafiken letts om via vägarna 23-21 och väg 13, en omledning som gäller fram till dess E22 öppnar igen. Förutom trafiksamverkan inom Trafikverket hålls samverkansmöten med länsstyrelsen och alla inblandade aktörer.

Snöovädret har ställt till med stor oreda för både väg- och järnvägstrafiken. Och ytterligare dygn med besvärligt väglag väntar innan kylan kommer. Stoppet på E22 mellan Sätaröd och Hörby i Skåne skapar fortfarande problem för plogbilarna som inte kommer fram på grund av ett hundratal bilar som sitter fast i snön men folk i de flesta bilar är evakuerade. 

Det har varit ett extremt dygn. Snö i massor och hård vind på det har gjort att vägarna har drivit igen mindre än en halvtimme efter vi har plogat samtidigt som saltet inte hinner börja ge effekt i den här typen av väderlek.

Tidigt på onsdagsförmiddagen fick en buss haveri på E22 vid Ekerödsrasten och skapade snabbt problem i trafiken. På en högtrafikerad väg som E22 bildas det snabbt långa köer när det blir stopp. Just långa köer, drivbildning och stillastående bilar gör att även plogbilarna fastnar i köerna.

Torsdagsmorgonen gav en bild av att de flesta människor i bilarna har evakuerats, men arbetet fortsätter under torsdagen. Vissa väljer att stanna kvar och inväntar att plogbilarna kommer fram. Bilar och lastbilar skapar stort problem för plogbilarna som inte kan komma fram. Bilarna som är insnöade sitter tajt ihop med varandra och inte minst mellan många lastbilar. Det är därför svårt att få loss dem.

Trafiken på E22 mellan Kristianstad och Hörby leds om via vägarna 21 – 23 – 13. Den norrgående riktningen används av räddningstjänsten för att få bort bilar som sitter fast. Under torsdagsförmiddagen kommer bandvagnar med personal från polis och räddningstjänst att köra hela sträckan för att få kontakt med de som fortfarande sitter kvar i sina bilar. Vägen planeras öppnas först fredag den 5 januari.

Kylan är på väg in

Vi har även torsdagen att vänta med framkomlighetsproblem på både stora och små vägar. Efter snöandet kommer kylan vilket i sin tur betyder att problemen på vägarna kan fortsätta eftersom saltet inte biter vid temperaturer under minus 8 grader och sand blåser helt enkelt bort.

Bilister behöver tänka över om man måste ge sig ut. Får du stopp, sitt kvar i bilen för din egen säkerhet. Ha gärna en skyffel med dig, varma kläder och liten matsäck om du fastnar någonstans. Det är besvärligt på vägarna.