Totalförsvar och krisberedskap
Trafikverket har en viktig roll för samhällets krisberedskap och totalförsvar. Våra leveranser måste fungera oavsett vilket samhällstillstånd som råder.
Trafikverket ansvarar för att utveckla och ta hand om hela landets transportinfrastruktur, framför allt vägar och järnvägar. Transporter måste fungera – i normalt tillstånd, vid kriser, under höjd beredskap och i krig. Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att leda arbetet inom transportsektorn och planera för totalförsvaret inom det civila försvaret. Genom vår beredskapsorganisation ser vi till att kunna hantera olika situationer inom civil beredskap, på ett flexibelt och anpassat sätt.
Trafikverkets krisberedskap
En kris kan komma plötsligt eller växa fram långsamt och kan ge allvarliga konsekvenser för både Trafikverket och samhället. Därför förbereder vi oss för kriser både innan, under och efter en händelse.
Trafikverket har samma ansvar under en kris som i normala förhållanden. Krisberedskapen bygger på den ordinarie organisationens kunskap och resurser som stärks genom riskanalyser, utbildningar, övningar, beredskapsplaner, tekniska system som fungerar i kriser och samarbeten inom myndigheten och med andra.
Vi har mål för hur vi ska jobba för att förebygga och klara av allvarliga händelser. Våra mål är att
- minska sårbarheten – transporterna ska fungera säkert och pålitligt, även vid stora störningar.
- stärka krishanteringen – vi och andra aktörer i transportsystemet ska kunna fatta snabba beslut, kommunicera tydligt och samarbeta bra.
- ha god operativ förmåga – vi har utbildad och övad personal som är redo att hjälpa till vid kriser.
Det svenska systemet för krisberedskap bygger på tre viktiga principer, som också gäller för Trafikverket:
- Ansvarsprincipen – den som ansvarar för något under normala förhållanden ska också göra det vid kriser.
- Likhetsprincipen – organisationen och platsen ska vara ungefär samma vid kris som normalt.
- Närhetsprincipen – kriser ska hanteras så nära platsen där de händer som möjligt.
Trafikverkets beredskapsorganisation
Trafikverket hanterar kriser genom att använda sin vanliga organisation och arbetssätt så mycket som möjligt. Experter inom Trafikverket kan kallas in för att jobba i en större ledningsgrupp eller i en beredskapsorganisation som kan eskalera. Vissa funktioner finns tillgängliga dygnet runt: Tjänsteman i beredskap, operativ kommunikationschef samt de som arbetar operativt på trafikcentralerna, bland annat med trafikinformation. Kundservice är tillgänglig efter behov.
Allmänheten kan kontakta Trafikverkets kundservice, kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Beredskapsmyndighet med sektorsansvar
Beredskapsmyndigheterna är uppdelade i tio olika sektorer som ansvarar för att planera och hantera kriser i alla samhällstillstånd.
Trafikverket är sektorsansvarig myndighet för beredskapssektor Transporter. Det innebär att vi ska se till att samordningen mellan myndigheter och andra aktörer blir starkare. Vi ska också driva på beredskapsutvecklingen inom transportområdet för att stärka förmågan vid fredstida krissituationer och höjd beredskap.
Alla transportmyndigheter, andra sektorsansvariga myndigheter, näringslivet och länsstyrelser ingår i samordningen.
Samarbete i Norden för bättre transportberedskap
Sverige och Finland har länge jobbat nära för att vara redo vid kriser som påverkar transporter. Sedan 2024 samarbetar Trafikverket med myndigheter från Finland, Norge och Danmark i ett forum som heter Nordic Transport Preparedness Cooperation (NTPC). Målet är att stärka och koordinera transportberedskapen i Norden, så att länderna kan hjälpa varandra när det behövs. Det här samarbetet är en del av det civila beredskapsarbetet, som också är kopplat till insatser och behov från EU och Nato.
Civil beredskap inom Nato
Nato jobbar med civil beredskap för att samhället ska klara av stora kriser och snabbt återhämta sig. Några viktiga delar i Natos civila beredskap är civilt stöd till militära uppdrag, att politiker och ledare kan fatta snabba beslut samt att viktiga delar av samhället fungerar.
Trafikverket arbetar utefter Natos mål för att göra transporterna robusta och säkra så att Nato snabbt kan flytta trupper och utrustning inom alliansens områden, även vid kriser.
Webbportal för krisinformation
Krisinformation.se är en myndighetsgemensam webbportal som ska hjälpa allmänheten att hitta viktig information från myndigheter före, under och efter en kris.
-
Beredskapssektor Transporter
Trafikverket har ansvaret som sektorsansvarig myndighet för beredskapssektor Transporter. Det innebär en tydlig roll och uppgift att driva på och samordna utvecklingen av krisberedskap och civilt försvar inom transportsektorn.
-
Samverkan i branschen för beredskapssektor Transporter
För en aktiv näringslivssamverkan leder Trafikverket samverkansstrukturen ”Beredskapssektor Transporter Privat – Offentlig Samverkan” (BT POS).