Logga in
Logga in

Goda råd för bilkörning vid storhelger

Om du ger dig ut på vägarna så ta det lugnt, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget men kör aldrig fortare än gällande hastighetsgräns.

Om du tar bilen under storhelger så är det bra att påminna sig om att Sverige är ett avlångt land där väder och väglag kan skifta från söder till norr. Ta därför god tid på dig och ta gärna flera pauser.

Planera din resa

Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Trafikverket har tagit fram kartor som visar vilka vägar som har mitträcken, trafiksäkerhetskameror och vilka vägar som har kapacitet att ha mycket trafik. Använd gärna kartorna när du planerar din resa, se länkar längre ner.

Ta också hjälp av Trafikverkets trafikinformation innan du ger dig ut på resa. Här får du veta om det till exempel är vägarbeten eller skador på den väg du tänkt ta. Ibland kan det vara bättre att ta en omväg eller välja en annan väg för att det ska gå smidigare! Den aktuella informationen om tågtrafiken hittar du också här.
Trafikinformation väg

Rätt hastighet räddar liv

Att ha bråttom är en vanlig anledning till att man kör för fort. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Ungefär hälften av bilisterna håller högre hastigheter än gällande hastighetsgränser. Håller alla hastighetsgränserna kan vi tillsammans rädda upp till 50 liv varje år.

Restiden påverkas oftast endast marginellt vid sänkt hastighet. Om du kör i 80 km/timmen istället för 90 förlorar du maximalt 50 sekunder per mil. Andra vinster blir minskade bränslekostnader och lägre utsläpp av koldioxid.

Att tänka på om du ska ut i vägtrafiken

  • Starta resan i god tid.
  • Var utvilad – för de flesta innebär storhelger längre resor än vanligt.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget, men kör aldrig fortare än gällande hastighetsbegränsning.
  • Se till att alla i bilen är bältade.
  • Håll avstånd.
  • Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
  • Ta regelbundna raster.
  • Låt bilen stå i fall du druckit alkohol.
  • Vid stopp; sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel, gå bort från vägen, larma.
  • Rusta din bil efter årstid med t.ex. snöborste och isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, extra varningstriangel, reflexväst, ficklampa, varma kläder, filt eller pläd och laddad mobiltelefon.

Trafikinformation i realtid

I vår trafikinformationstjänst visar vi det aktuella läget i trafiken. Du hittar trafikinformation för vägtrafik, tågtrafik och vägfärjor i realtid.

Kartor

I vårt pressrum hittar du kartor som visar trafikintensiva vägar, vägar med trafiksäkerhetskameror och mötesfria vägar.