Logga in
Logga in

Barn i bil

Barn är mindre än vuxna, samtidigt som bilens skyddssystem är utvecklade och anpassade för vuxna. Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen.

Barn bör färdas bakåtvänt till fyra-fem års ålder eller ännu längre om det är möjligt. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, och nacken är bräcklig. En bakåtvänd bilbarnstol fördelar de våldsamma krafterna jämnt mellan kropp och huvud och skyddar barnets känsliga nacke.  Den bakåtvända bilbarnstolen ger ett robust skydd runt barnets kropp.

För att bilbarnstol och bil ska ge ditt barn det skydd som är avsett ska stolen passa ditt barn men också den bil den ska monteras i. Vänd dig därför gärna till en butik där du får information av utbildad personal och hjälp att prova bilbarnstolen med barnet i bilen.

Det som gäller i Sverige är att:

  • barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning (babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/ kudde) som är typgodkänd.
  • barn i bakåtvända skyddssystem ska inte sitta på en plats utrustad med en passagerarkrockkudde om inte krockkudden har satts ur funktion.

Informationen nedan visas enbart inom Trafikverkets nätverk

Innehållsansvarig
Rikard Fredriksson
Kommunikatör
Karin Ulén