
Positiva effekter av skötselåtgärder
Inom det planerade arbetsområdet för Onsalavägen har vi sedan 2020 genomfört skötselåtgärder, bland annat veteranisering, en naturvårdsmetod för att locka fåglar att bygga bo. Nu ser vi en positiv effekt av vårt arbete!
Trafikverket har utfört skötselåtgärder för rödlistade arter i 14 utvalda områden på Onsalahalvön. Skötselåtgärderna består av veteranisering av träd, skapande av död ved, uppsättning av trädstammar med förhöjda naturvärden samt avverkning av gran.
Trädveteranisering – ett sätt att behandla träd för att öka naturvärden.
Åtgärderna som utförs speglar naturliga händelser för att skynda på habitatbildning. Habitat avser den naturliga miljön där en art eller en grupp av organismer lever och utvecklas. Åtgärderna är av relativt mild karaktär så att inte träden dör, men tillräckliga för att skapa dödvedshabitat i levande träd. Veteranisering är en naturvårdsmetod som gör att träden utvecklar egenskaper som förknippas med gamla träd, där bland annat fågelarter trivs och kan bygga bo.
Vi genomförde skötselåtgärder första gången i början på 2020. Vidare röjdes gran i åtgärdsområdena under hösten 2021. Ytterligare träd i åtgärdsområden avsedda för mindre hackspett åtgärdades under vintern 2023. Nästa gång arboristerna kommer tillbaka är i början på 2026 och därefter 2028 och 2030.
Vi utvärderar med jämna mellanrum effekten av skötselåtgärder i åtgärdsområdena för aktuella artgrupper genom inventering av fladdermöss, hackspettar, holkar utsågade i ekar och övriga habitat i åtgärds-områdena. Nu börjar vi se en positiv effekt av vårt arbete!
Resultatet av vårt arbete
Den senaste inventeringen från 2024 visar att vårt arbete har haft flera positiva effekter:
- Hålhäckande fåglar nyttjade holkarna i en större frekvens 2024 än tidigare år
- Mindre hackspett häckade under 2024 för första gången i ett åtgärdat träd
- Antalet fynd av gröngöling och mindre hackspett med häckningskriterier i åtgärdsområdena var under 2024 det högsta hittills
- Gröngöling påträffades i fem åtgärdsområden och mindre hackspett i sex åtgärdsområden under 2024. Det innebär att arterna 2024 noterades i flest åtgärdsområden hittills under ett enskilt år.
Utvecklingen av värdeelement, som mindre hackspett kan utnyttja, är grunden för att gynna artens födosökande i åtgärdsområdena. Det är uppenbart att habitatkvaliteten genom åtgärderna ökat betydligt jämfört med en situation där inga åtgärder gjorts. På bara några få år har tidigare ett ganska trivialt lövskogsområde omvandlats till en lämplig häckningsmiljö för mindre hackspett.
I naturcentrums rapport finns det mer att läsa om våra skötselåtgärder. Klicka på länken för komma till rapporten . Rapport