Logga in
Logga in

Varbergstunneln Inga fler sprängningar i tunneln under centrum

Vi har gjort ett genomslag mellan två delar i den norra tågtunneln under Brunnsparken. I veckan sprängdes det för sista gången här.

Nu fortsätter vi framåt med full fart från centrum och från Breared tills tågtunneln möts. Sprängningarna planeras vara klara våren år 2023. Hittills har vi sprängt ut cirka 70 procent av bergtunneln.

Det som varit utmanande för tunnelarbetet i centrum är den låga bergtäckningen till fastigheterna på vissa ställen. Endast 1,5 meter där det är som minst.

Dessutom har inläckage i berget gjort att vi fått täta sprickor mer än vi trott.

—Det är alltid en utmaning att vi inte vet exakt hur berget ser ut under trots att vi gör noggranna geotekniska undersökningar. Så vi har fått gå försiktigare fram i centrum. Men igår sprängde vi för sista gången på delsträckan i centrum och det känns jättebra, säger Kenneth Rosell Trafikverket och delprojektledare tunnel.

Innan genomslaget under Brunnsparken i centrum har vi arbetat i över ett år på denna delsträcka som totalt är 150 meter.

Hittar lösningar tillsammans

Arbetet i tunneln innebär, förutom att spränga, också en tät dialog för att hitta gemensamma lösningar och komma framåt.

—Det är ett bra samarbete med vår entreprenör och det gör att tunnelarbetet flyter på. Det återstår många utmaningar innan vi kan knyta ihop säcken andra kvartalet 2023 men det kommer vi att lösa, säger Kenneth Rosell.

—Vi har en konstruktiv dialog som gör att vi hittar skickliga gemensamma lösningar. Just nu är vi inne i ett intensivt skede av tätning och hittills har vi fått ett bra ett resultat på våra arbeten, säger Johan Asplund, blockchef tunnel på Implenia.