Logga in
Logga in

Fyrspåret Malmö–Lund Total Eclipse of the Rails ska locka resenärer att planera för tågstoppet

Snart ska nya spår kopplas in mellan Hjärup och Lund, och tågtrafiken stoppas helt 19-28 september. Att så många som möjligt är förberedda på stoppet är viktigt och det ska en tågförare och sångerska se till.

Trafikverket bygger ut Södra Stambanan från två till fyra spår mellan Arlöv och Lund för att minska störningar, öka kapaciteten på järnvägen och minska buller. Fyrspårsbygget utförs i etapper och i slutet av september ska två nybyggda spår tas i drift på en del av sträckan.

Nu gör vi det med musik

Tidigare har Fyrspårsprojektet kommunicerat stora avstängningar på såväl väg som järnväg med hjälp av travestier på klassiska filmer. Den här gången sker det med musik.

– I den här filmen har vi kört Bonnie Tylers klassiker Total Eclipse of the Heart genom ett järnvägsfilter och levererar nu en riktig tågstopshit som vi hoppas ska få resenärerna att uppmärksamma vad som är på gång, säger Eva Oskarsson, Trafikverkets kommunikationsansvarig för Fyrspåret Malmö-Lund.

Så många som möjligt ska känna till tågstoppet

Målet med kampanjen är att skapa kännedom om tågstoppet och få resenärerna att, om möjligt, göra justeringar i sina resmönster.

– Vi är tacksamma om de som har möjlighet kan undvika att resa under rusningstid, kanske jobba hemifrån eller ta cykeln. Vi vill minska antalet människor och bilar i rörelse för att de som måste ta sig ska kunna göra det på ett säkert och smidigt sätt, säger Eva Oskarsson.

Tågförare och sångerska

I den nya kampanjfilmen har Trafikverket tagit hjälp av Jenny Silver som för många är bekant som både sångerska och artist. Vad många kanske inte vet är att hon också är lokförare och ofta kör tåg mellan Malmö och Lund.

– Att vara med i den här kampanjen går helt i linje med mitt yrke, både som lokförare och sångerska. Hela greppet att göra en informationsfilm av samhällsinformation på det här sättet tror jag är helt rätt. Det är viktig information förpackad på ett kul sätt. Jag tror att Total Eclipe of the Rails kommer vara månades soundtrack för många, säger Jenny Silver.

Se musikvideon Total eclipse of the rails