Logga in
Logga in

Helsingborg C, ny plattform för resandebyte Trafikstart vid ny plattform skjuts fram

Den nya plattformen på Helsingborgs C kommer inte vara färdig för att ta emot resenärer i samband med att den nya tidtabellen börjar gälla. Det beror på högt ställda krav på brandsäkerhetsskyddet.

Helsingborgs Central är hårt belastad och det är trångt på spåren. För att öka kapaciteten bygger vi en ny plattform som planerats stå klar den 10 december 2023.

Det står nu klart att den nya plattformen inte kommer kunna trafikeras som planerat.

- Enligt bygglovet ska den nya plattformen klassas som byggnad. Det innebär utökade krav på brandsäkerhetsskyddet, krav som är högre än förväntat. Dessa behöver vi möta innan plattformen kan användas av resenärer, säger Malin Roberts, enhetschef Trafikverket på Investering Syd.

Förseningen påverkar tågtrafiken fram tills brandsäkerhetsskyddet är färdigt. Tills dess kommer en del resenärer att påverkas. Trafikverket har en tät dialog med Skånetrafiken för att tillsammans lösa resenärernas resor på bästa vis.

- Vi tittar just nu på olika alternativ för att lösa brandskyddet och därmed kunna nyttja plattformen som tänkt. I nuläget kan vi inte svara på hur stor förseningen kommer att bli men arbetet har högsta prioritet, säger Malin Roberts.