Logga in
Logga in

Västkustbanan, Ängelholm-Maria, dubbelspårsutbyggnad Nu släpper vi spårriktaren lös

Snart är vi helt färdiga med arbetet på dubbelspåret. Men innan vi kan lämna järnvägen ska en stor maskin spårrikta hela sträckan.

I december stod dubbelspåret mellan Ängelholm och Maria färdigt och vi firade stort med invigning 10 december. Sedan dess har tågen trafikerat det dubbla spåret. Nu ska vi göra de allra sista finjusteringarna för att låta tågen rulla för lång tid framöver. Med start vecka 13 kommer en stor maskin köra från Ängelholm i norr mot Maria i söder för att rikta järnvägsspåren längs hela sträckan. Detta görs på alla nybyggda järnvägar några månader efter öppnandet för att kontrollera att spåren ligger helt rätt.

- Nu har spåren legat på plats i ungefär 6 månader och tågen har rullat på dem. Med hjälp av spårriktningen kontrollerar vi så att all järnväg ligger på rätt plats och att tågen kan trafikera dubbelspåret utan problem, berättar David Smedberg, projektledare dubbelspåret Ängelholm-Maria.

Spårriktaren rör sig långsamt

Maskinen som ska gå längs dubbelspåret kallas spårriktare, och tillsammans med några hjälpfordon kommer den med start vecka 13 att nattetid köra från Ängelholm i norr till Maria i söder. Hur lång tid det tar för spårriktaren att ta sig ner till Maria beror på hur mycket maskinen behöver stanna längs vägen och rikta spåren, men vi bedömer att arbetet kommer ta ungefär en vecka. Maskinen kommer köra nattetid mellan klockan 21.00 – 04.00 och låter marginellt mer än den vanliga tågtrafiken. Under denna tid går ingen persontrafik på järvägen. 

- Du som bor nära järnvägen kan se ljussken från maskinerna när de rör sig längs spåren. Det kan även låta och vibrera lite när maskinen bromsar in på de platser den upptäcker att spåren behöver riktas, säger David Smedberg.

Allt du behöver veta om spårriktningen:

Under vecka 13 riktar vi spåren och kör med maskiner mellan Ängelholm och Maria i norra Helsingborg. Hur lång tid spårriktningen tar beror på hur stor del av spåren som behöver riktas, men vi räknar med att arbetet ska ta cirka en vecka 

Spårriktaren kör på järnvägen nattetid klockan 21.00-04.00.

Spårriktaren låter marginellt mer än den vanliga tågtrafiken. Du som bor nära järnvägen kan se ljussken från maskinerna när de rör sig längs spåren och det kan även vibrera lite när maskinen bromsar in på de platser där spåren behöver riktas.

Besök Skånetrafikens hemsida för att läsa mer om hur du reser under tiden vi riktar järnvägsspåren skanetrafiken.se