Logga in
Logga in

Västkustbanan, Maria-Helsingborg, dubbelspårsutbyggnad Tätt samarbete viktigt i det inledande arbetet

En av de första faserna i utredningen, som ska komma fram till var den nya järnvägen ska byggas, är att formulera projektets mål. Det görs i ett tätt samarbete mellan Helsingborgs stad, Trafikverket och företaget WSP.

Trafikverkets projektledare för lokaliseringsutredningen Filip Schaar förklarar samarbetet så här:

- Just nu arbetar vi med att tillsammans komma fram till projektets mål. Målen används i utredningsarbetet, men också för att i slutet utvärdera de olika lokaliseringsalternativen. Trafikverket tillsammans med WSP utför själva utredningen, men vi måste ha ett tätt samarbete med framförallt Helsingborgs stad, som sitter på väldigt mycket kunskap som är oumbärlig för att järnvägen i framtiden på ett bra sätt ska kunna integreras i staden.

Projektledare Filip Schaar

Innan Trafikverket påbörjade sin lokaliseringsutredning togs det som kallas projektets ändamål fram. Det görs internt på Trafikverket och formulerades som: ”Ändamålet för Maria-Helsingborg är att säkerställa robusthet och kapacitet för en hög och ökande efterfrågan på persontrafik genom att bygga ut den sista enkelspåriga sträckan av Västkustbanan till dubbelspår.” 

Projektmålen som nu formuleras är ett sätt att göra ändamålet konkret och mätbart. För att ta ett exempel från ett annat pågående järnvägsprojekt, som har ett av sina projektmål formulerat så här: ”Vi skapar en robust, kapacitetsstark och tillförlitlig anläggning som ger förutsättningar för en flexibel och driftsäker trafikering." 

Arbetet görs delvis i form av workshops. Den första hölls i mars. Den andra hålls i maj då förslag på mål presenteras. Målen, som ofta är en handfull till antalet, ska vara klara innan sommarsemestrarna tar vid.

Skapar förståelse

På företaget WSP som tillsammans med Trafikverket gör lokaliseringsutredningen är Ola Kromnow utredningsledare:

- En viktig aspekt av arbetet med projektmål är att det skapar förståelse och förankring i våra egna organisationer, och hos andra som Helsingborgs stad och Region Skåne. Man kan också formulera det som att genom att involvera och vara öppen med sina mål i utredningsarbetet kommer man lättare fram till en lösning, som fler kan förstå och acceptera.

Utredningsledare Ola Kromnow

Trafikverkets projektchef Kristofer Söderberg säger så här:

- Alla vill ju detta, men man kan säga att vi har olika glasögon på oss. Med det menar jag att vi har olika perspektiv och intressen. Men med ömsesidig förståelse kan vi komma långt. Då kan vi i slutändan motivera våra val och även de bortval vi kommer att göra, av alternativ för hur utbyggnaden ska göras.

Projektchef Kristofer Söderberg

Parallellt med målarbetet samlas också olika förutsättningar för lokaliseringsutredningen in. Det kan handla om att kartlägga riksintressen och skyddade områden i staden, och att gå igenom tidigare utredningar.