Södermanland Väg 218, Vagnhärad-Trosa, ombyggnation
Vi bygger om väg 218 mellan Vagnhärad och Trosa för att förbättra framkomligheten och öka trafiksäkerheten.
Vad?
Varför?
Nuläge
Om projektet
Vägen har idag problem med framkomlighet och trafiksäkerhet, särskilt viltolyckor. Sträckan mellan Kullängsbacken och Åda hör till en av Mälardalens mest drabbade stråk av viltolyckor. Olyckorna sker framför allt med dovhjort, rådjur, vildsvin och älg. Vi ska därför bygga om vägsträckan för att göra vägen säkrare för trafikanter och djur.
Målet med projektet är att öka trafiksäkerheten och minska viltolyckor. Vi ska även förbättra tillgängligheten till kollektivtrafiken, utan att försämra för gående och cyklister.
Åtgärder som ska göras på sträckan
Trafikplats Vagnhärad
Infarten till väg 218 från E4 ska väjningsplikten tas bort och körfälten sammanvävs för bättre trafikflöde och mindre risk för olyckor.
Cirkulationsplatser
Tre cirkulationsplatser ska byggas för att trafiken ska flyta på bättre. Cirkulationsplatsen vid Kalkbruksvägen kommer förbereda väg till Vagnhärads resecentrum som planeras byggas i och med Ostlänken. Beslyning kommer sättas upp för att göra passager säkrare för oskyddade trafikanter. Korsningarna som ska bli cirkulationsplatser är:
- Kalkbruksvägen, påbörjades vintern/våren 2024.
- Stationsvägen, Vagnhärad
- Åda gård
Tillgänglighetsanpassade busshållplatser
Vi ska göra tillgänglighetsanpassningar på åtta busshållplatser. Ombyggnationen kommer att innebära att hållplatserna förses med en kantsten för att underlätta på- och avstigningar. Vidare kommer plattformen att förlängas och breddas. Hållplatserna förses med taktila plattor som bidrar till riktningsinformation för synnedsatta.
- Augustendal
- Åda
- Trosalands kyrka
- Trosakorset
Viltåtgärder
Längs med väg 218 finns det många djur som rör sig bland annat rådjur, älg, dovhjort, kronhjort, räv och vildsvin. För att minska risken för olyckor ska vi göra ett antal viltåtgärder på stäckan. Vilåtgärder som ska göras:
- Viltstängsel
- Faunabro i skogspartiet norr om Åda gård. Faunabro är en passage där vilt kan passera över vägen på ett inbjudande och säkrare sätt.
- Viltuthopp, som möjliggör för djur att säkert komma bort från vägen.
Viltuthopp
Viltuthopp möjliggör för att djur på ett säkert sätt kunna ta sig bort från vägen, men inte tillbaka. Konstruktionen är främst för rådjur och andra klövvilda djur.
- Villtpassage med varningssystem som varnar trafikanter när djur är inom ett visst område nära vägen.
Viltpassagernas utformning
Illustrationen visar hur staketet vid passagen öppnar upp sig och bildar en 30 meter bred korridor där djuren kan passera vägen. Kameror känner av om djur vistas i korridoren och triggar varningssystemet som varnar trafikanterna på vägen.
Kortare stopp i trafiken vid faunapassagen i september
Vi behöver använda vägbanan för att göra fästena och lyfta upp balkar till faunabron. Därför kan trafiken behövas stoppas i kortare stunder med hjälp av flaggvakter.
Tisdag 3 - onsdag 4 september mellan kl. 8-15 kan trafiken till och från Trosa stoppas i kortare tid max 10 minuter. Vid behov kortare stopp upp till 10minuter mellan kl. 20-06.
Måndag 9 september kl. 23-05 stängs trafiken av i båda riktningarna upp till 30 minuter.
Tänk på dem som arbetar längs vägen! Visa hänsyn och planera att din resa kan ta lite längre tid.
Förändringar för dig som reser med kollektivtrafiken
I maj påbörjas arbetet med busshållplatserna Trosa landskyrka och Åda. Läs nedan hur du kan påverkas av arbetena.
Trosa landskyrka
Arbetet med busshållplatserna Trosa landskyrka pågår sedan i början av augusti.
Vi bygger en sida i taget och börjar med färdriktning mot Trosa. Vi stänger av i bägge riktningar hela perioden. Du som använder dem måste använda busshållplatsen Trosakorset. Arbetena kommer att pågå till cirka mitten av september.
För att värna om människorna som arbetar på vägen sätts farthiner ut för att hålla nere hastigheten.
Åda
Vecka 19, i början av maj, kommer en tillfällig busshållplats byggas på östra sidan rikting mot Vagnhärad. Arbetet kommer ta cirka en vecka och busshållplatsen kommer ligga cirka 30-40 meter längre norrut. Arbetet tar cirka en vecka. Tisdag 14 maj öppnar en tillfällig busshållplats i Åda.
Nyheter
Tidsplan
Så arbetar Trafikverket med viltolyckor
Här kan du läsa mer om viltolyckor och hur vi försöker minska dem.