Logga in
Logga in

Väg 222, den nya Skurubron Skurubron har öppnat för trafik österut!

Natten till den 1 juni 2023 öppnade den nya Skurubron för trafik i östlig riktning, mot östra Nacka, Värmdö och skärgården. Bron öppnar i två etapper och detta är den första. Den andra öppningen sker under sommaren.

Premiärtur och pressvisning 31 maj, dagen innan första delöppningen av nya bron.

Onsdagen den 31 maj, dagen innan den första delöppning av bron, körde Trafikverkets regionala direktör Helena Sundberg, Nacka kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, Transportstyrelsens utredare Jonny Geidne och Trafikverkets projektledare Åse Wallin tillsammans med inbjuden media över den nya bron vid en pressvisning. 

– Detta är en historisk dag! Den nuvarande Skurubron stod klar 1915 och byggdes till 1957. Sedan dess har antalet besökare och invånare i Nacka och Värmdö flerdubblats. Därför är jag glad och stolt att vi nu kan bidra till att öka framkomligheten och säkerheten på väg 222 och även regionens vägnät med ytterligare en bro och fler körfält. Nacka kan också glädjas åt ännu en vacker bro över Skurusundet som harmonierar med den gamla brons arkitektur, säger Trafikverkets regionala direktör Helena Sundberg.

Brons form, som enligt juryn ”bärs elegant upp av bropelarna som en servitör bär upp en bricka” röstades fram i en internationell arkitekttävling och är av dansk design. Ett av kraven var att bron skulle ha en form som passade med den närliggande, över hundra år gamla bron. 

Ingen avgift öppningsperioden
Trafikverket och Nacka kommun tecknade 2010 ett avtal om att finansiera 1/3 del av bron med skattemedel och 2/3 delar med en broavgift på 4 kronor per passage. Under sommarens etappöppningar kommer ingen avgift att tas ut. Men redan nu kan man läsa om och anmäla hur man kommer att betala på Transportstyrelsens webbsida. Den gamla Skurubron kommer fortsätta vara ett avgiftsfri alternativ över Skurusundet. 

Mopeder under öppningsperioden
Mellan den första och den andra etappöppningen kommer mopeder och A-traktorer få köra på nya bron österut och då endast i höger körfältet och mellan Skuru och Björknäs, som idag. Det beror på att det inte är möjligt att köra österut på den gamla bron under perioden. Västgående trafik kör under perioden på gamla bron.

Skurubroar och invånare genom tiderna

  • Den första Skurubron invigdes 1915 och ersatte den flottbro över Skurusundet. Då bodde 4 000 personer bortanför Skurusundet, i Nacka och på Värmdö.
  • När den 1957 kompletterades med en likadan tvillingbro intill fördubblades kapaciteten. Då bodde 15 000 personer bortom sundet.
  • Den 1 juni 2023 öppnade den nya Skurubron. Den ligger parallellt med de första broarna som snart ska renoveras och byggas om. Idag bor det 80 000 människor bortom sundet.

Mer fakta
Den nya bron - mer fakta finns bl a under ”Fakta om projektet” på projektets webbsida 
Den gamla bron har en egen webbsida

Första bilarna kör över bron natten till den 1 juni 2023

Första bilarna kör över nya bron österut natten till den 1 juni 2023