Logga in
Logga in

E4, ny passage för Tvärbanan till Helenelund Vi leder om trafiken på E4:an i höjd med Helenelund

Onsdag 25 maj kommer vi att påbörja arbetet med att leda om trafiken på E4:an i höjd med Helenelund. Arbetet kommer att ske under två helger och utföras nattetid mellan kl.22-05

Först flyttar vi södergående trafik

Under första helgen, Kristi himmelsfärdshelgen 25-29 maj, kommer vi att flytta trafiken i södergående riktning mot Stockholm. Trafikomledningen sker stegvis under flera nätter och vi kommer hela tiden ha minst ett körfält öppet i södergående riktning. Söndagen den 29/5 planeras arbetet vara klart och alla fyra körfälten i södergående riktning överflyttade till omledningsvägen och öppna för trafik.

Sen flyttar vi norrgående trafik

Andra helgen, pingsthelgen 3-6 juni, flyttar vi trafiken i norrgående riktning från Stockholm. Vi kommer hela tiden ha ett körfält i norrgående riktning öppet, men stänger påfartsrampen från E18 mot Uppsala natten mellan fredag och lördag samt natten mellan lördag och söndag. Trafiken leds mot Järvakrog och tillbaka på E4:an mot Uppsala. Söndagen 5/6 beräknas alla norrgående körfält vara överflyttade och öppna för trafik. Även påfarten från E18 är öppen igen.

Bussar och gång- och cykeltrafiken kommer inte att påverkas av omledningen.

Nedsatt hastighet

Hastigheten förbi arbetsplatsen kommer att vara nedsatt till 70 km/h. Kör försiktigt och var rädd om dem som jobbar på vägen!

Länk till aktuell trafikinformation på trafiken.nu

Därför måste vi flytta E4:an

SL bygger ut Tvärbanan från Norra Ulvsunda via Bromma flygplats, Kista och vidare till den nya slutstation i Helenelund. Mellan Kista och Helenelund finns idag en passage under E4:an för bussar, och gång- och cykeltrafik. Men den är för smal och för låg för att rymma Tvärbanan. Trafikverket kommer därför att riva den nuvarande passagen och bygga en ny passage som är tillräckligt bred och hög.

För att trafiken på E4 ska kunna passera under byggtiden har vi byggt en tillfällig väg vid sidan av E4:an med samma antal körfält som idag. När den nya passagen för Tvärbanan är klar under hösten 2023 kommer trafiken att flyttas tillbaka till vanliga E4:an igen.