Logga in
Logga in

Mälarbanan Tågen rullar igen efter allhelgonahelgens tågstopp

De planerade arbetena under tågstoppet den 3-6 november är nu genomförda och sedan i morse rullar tågen igen mellan Stockholm City och Jakobsberg.

Vi stängde av järnvägen för tågtrafik på sträckan Stockholm city – Jakobsberg mellan den 3 november klockan 22.30 och 6 november klockan 04.30 för att kunna arbeta på och intill spårområdet. Under stoppet arbetade vi på sträckan Huvudsta – Barkarby.

Arbeten under tågstoppet

Vi har bland annat fortsatt med byggnationen av de nya plattformarna för regionaltåg i Barkarby och rivit en skyddsportal. Vi har också spräckt och forslat bort berg i Spånga och vid Solvalla har i demonterat Tvärbanans skyddsportal.

Under avstängningen har tågoperatörerna satt in ersättningstrafik så att resenärerna har kunnat ta sig fram trots tågstoppet.

Nästa planerade tågstopp

Större delen av tiden vi bygger kan du resa som vanligt, men ibland behöver vi stänga av järnvägen för att kunna arbeta i direkt anslutning till spårområdet. Vi planerar våra avstängningar i god tid – flera år i förväg – och förlägger dem till perioder då färre reser och arbetspendlar. Vi stänger oftast av runt påskhelgen, sommaren och kring allhelgonahelgen. Nästa planerade tågavstängning är under påsken 2024, den 28 mars till den 2 april.

Smidigare resande i Mälardalen

Vi bygger ut sträckan Tomteboda - Kallhäll, som är en av landets mest trafikerade järnvägssträckor. Utbyggnaden är ett led i Trafikverkets arbeten med att rusta upp, bygga ut och modernisera Sveriges järnväg. Idag är det trångt på sträckan och regionaltågen får ofta köa bakom pendeltågen. Med fyra spår får pendeltågen egna spår, vilket gör att trafiken kommer att flyta på smidigare och vi får en ökad punktlighet i hela regionen.

Med utbyggnaden gör vi plats både för fler tåg och för fler resenärer, vilket förbättrar möjligheterna till att arbetspendla, bo och studera i Mälardalen.

Tack för ditt tålamod när vi bygger ut och rustar upp Sveriges nya järnväg!