Logga in
Logga in

Solnatunnlarna har rustats upp Nu går tågtrafiken genom Solnatunnlarna igen

Solnatunnlarnas andra sommaravstängning är nu klar. Sedan tidigt i morse den 8 augusti kan tågen rulla som vanligt igen.

- Det har varit ännu en intensiv sommarperiod då vi jobbat både dag och natt för att hinna med allt arbete så det känns skönt att vi kunnat hålla vår tidplan. Under den här avstängningen har vi kompletterat tätskikten genom att montera dränmattor som avleder vattnet som tränger in i tunneln. Vi har också rivit båda inslagsvalven och byggt upp nya rostfria tak samt nya inslagsvalv i betong, säger projektledare Johan Ädling.

Upprustningen av tunnelrören i Solnatunnlarna pågår tre somrar i rad, 2021-2023, och en tunnel i taget stängs då av under de ca 5-6 veckor som arbetena genomförs. Arbetet är omfattande och innebär bl.a. att berget och tunneltaken säkras upp och förstärks. Tunnelrören rustas upp därför att de bärande betongvalven som finns inne i tunnlarna har uppnått sin tekniska livslängd och behöver förstärkas för att kunna bära tunnelns laster.

- Under nästa sommaravstängning, 2023, stänger vi av ett av ett av tunnelrören från lördag 1 juli 2023 klockan 02:00 till måndag 14 augusti 2023 klockan 04:30. Då kommer vi göra de sista arbetena med Solnatunnlarna. När allt arbete är klart har Solnatunnlarnas fyra tunnelrör säkrats upp och moderniserats, för en ökad trafiksäkerhet och förbättrad framkomlighet, säger Johan Ädling.

 

Sommarens arbete i Solnatunnlarna

Här sprutar vi det nya inslagsvalvet i Solnatunneln med betong för att förstärka det.