Logga in
Logga in
Bilden är från en arkeologisk förundersökning i ett annat projekt. Foto: Trafikverket Göran Fält

Väg 55, Enköping – Litslena, mötesfri väg Arkeologisk förundersökning sker under hösten

När vi genomför byggprojekt i anslutning till fornlämningsområden görs olika arkeologiska undersökningar för att ta reda på hur fornlämningarna kommer att beröras av vägbygget.

Den arkeologiska processen sker i tre steg: utredning, förundersökning och slutundersökning. Länsstyrelsen fattar beslut om omfattningen för de arkeologiska undersökningarna.

Tidigare har två arkeologiska utredningar genomförts i syfte att identifiera hittills okända fornlämningar som kan beröras av projektet. I höst ska en förundersökning göras på sträckan Enköping–Litslena. I förundersökningen undersöker och dokumenterar arkeologerna aktuella fornlämningar i syfte att ge länsstyrelsen bättre underlag inför beslut om slutligt borttagande av fornlämningen.

Förundersökningar sker på fem platser längs sträckan. Förundersökningen görs med hjälp av en larvburen grävmaskin. Inom förundersökningsområdena kommer 1–2 schakt eller ytor att grävas. Schakten förläggs parallellt med närmaste vägsträckning. Ytskikt och underliggande jord tas bort skiktvis ner till nivå för eventuella arkeologiska objekt. Arkeologiska lämningar och fynd dokumenteras och undersöks. Därefter kommer schakten att återfyllas.

Det är Stiftelsen Upplandmuseet som utför den arkeologiska förundersökningen. Läs mer om Stiftelsen Upplandsmuseet här.