Logga in
Logga in

Laxå-Kil, spår- och växelbyte Nu har Värmlandsbanan fått nya spår mellan Laxå och Kil

Sista etappen av det närmare 11 mil långa spårbytet på Värmlandsbanan blev klar i mitten av augusti. Nu har även denna sträcka fått ny skarvfri räls som vilar på betongslipers.

Spårbytet på Värmlandsbanan startade i juni 2022, då genomfördes den första etappen mellan Karlstad och Kristinehamn. Etapp två, mellan Kil och Karlstad, inleddes i augusti 2022 och blev färdig i oktober samma år. Den tredje etappen, mellan Kristinehamn och Laxå, som precis blivit klar påbörjades den 23 maj i år.

Nu rullar tågen på ny räls, nya betongslipers och nya växlar

Många års spårarbeten, avstängningar och ersättningsbussar är äntligen till ända. Nu rullar tågen mellan Kil och Laxå på en robust och mer pålitlig järnväg med skarvfria spår – som ger bekvämare och tystare tågresande. Tack vare nya mötesspår i Välsviken, Väse och över Pråmkanalen kan fler tåg trafikera Värmlandsbanan. Det är förbättringar som ska ge punktligare tågtrafik och nya möjligheter att tågpendla till arbete och skola – både i Värmland och till exempelvis Oslo och Stockholm.

Slutliga arbeten som inte stör tågtrafiken

Även om sommarens spårbyte gått helt enligt plan återstår det några hundra meter räls och en spårväxel att byta inne på Kristinehamns stationsområde. Det är bland annat försenade leveranser som gör att detta arbete får göras i efterhand. Även spårriktning behöver göras under nästa år eftersom det uppstår sättningar på vissa ställen under vintern. Dessutom kommer vi att göra iordning flera platser längs med spåret som används för lagring av material. Dessa arbeten gör på helger och nätter och kommer inte att störa tågtrafiken.