Logga in
Logga in

Västra Götaland Delsträcka Härryda

Vad?

Delsträcka Härryda är en del av den nya järnvägen Göteborg–Borås. I delsträckan ingår även bibana till Mölnlycke.

Varför?

Förbättrad arbetspendling samt koppling till Landvetter flygplats.

Nuläge

I Härryda kommun förbereder vi arbetet med att ta fram järnvägsplaner.

Om projektet

Delsträcka Härryda är ca 30 kilometer lång och går från Sandbäck strax söder om Mölndal till kommungränsen mot Bollebygd.

I arbetet med järnvägsplaner för Ny järnväg Göteborg–Borås, delsträcka Härryda, utgår vi från vårt högst rangordnade lokaliseringsalternativ från lokaliseringsutredningen. Kartan nedan visar korridoren för det högst rangordnade lokaliseringsalternativet. Bibana Mölnlycke ingick inte i lokaliseringsutredningen och kommer att hanteras i en separat planläggningsprocess.  Utredningsområdet för bibanan kommer att tas fram inom arbetet med samrådsunderlaget och efterföljande lokaliseringsutredning. 

Korridoren för Göteborg–Borås fortsätter både väster och öster om delsträcka Härryda, den västra delen tillhör delsträcka Almedal–Mölndal och den östra delen tillhör delsträcka Bollebygd.

Din möjlighet att tycka till

Under processens gång håller vi samråd. Samråd innebär att vi kontaktar och för dialoger med bland annat andra myndigheter, kommuner, organisationer, enskilda berörda och allmänheten för att få synpunkter på utredningen och kunskap om området som vi utreder.

Tidplan

Under 2025 börjar vi förbereda arbetet, både för järnvägsplaner för den nya järnvägen Göteborg–Borås genom Härryda och för en lokaliseringsutredning för bibanan till Mölnlycke. För den nya järnvägen Göteborg–Borås utgår vi från den tidigare genomförda lokaliseringsutredningen, medan vi för bibanan till Mölnlycke påbörjar en ny planläggningsprocess.

För bibanan planerar vi att hålla ett samråd inför beslut om betydande miljöpåverkan under 2026. Under 2027 planerar vi att hålla samråd för Ny järnväg Göteborg–Borås genom Härryda och bibanan. Då kommer vi att presentera förslag på möjliga spårlinjer och eventuella bortval. Därefter kommer vi att hålla ytterligare samråd under 2028. Då återstår en spårlinje som beskrivs mer detaljerat inklusive markanspråk, omgivningspåverkan och skyddsåtgärder.  

Kontakt

Göteborg–Borås

Skicka ett meddelande till oss om du har frågor om Göteborg–Borås.